cesja wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku maao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maao

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Firma telekomunikacyjna dokonała cesji mojego zadłużenia na rzecz firmy windykacyjnej. Jeżeli ktoś zna to proszę o podanie podstawy prawnej na podstawie której mogę dokonać wglądu czy też uzyskać kserookopię tej cesji bo na chcę się dowiedzieć o jaką rzeczywistą kwotę chodzi ( częśc była spłacona a firma windykacyjna wysyłając pisma podaje raz większe a poźniej znów mniejsze kwoty rzekomego zadłużenia ). Ponadto czy mogę żądać udostępnienia mi wszystkich dokumentów zebranych w mojej sprawie przez firmę windykacyjną ??? A jeżeli tak to opierając się na jakich przepisach???
Z góry dziękuję za pomoc

Cesja wierzytelności jest instytucją prawa cywilnego, którą regulują art. 509 - 518 Kodeksu cywilnego. Określenie normatywne tej instytucji to przelew.

Istotą cesji jest przeniesienie wierzytelności w drodze umowy na osobę trzecią. Osoba dokonująca przeniesienia wierzytelności to cedent, a osoba nabywająca wierzytelność to cesjonariusz. Przedmiotem umowy jest wierzytelność, czyli prawo podmiotowe przysługujące wierzycielowi ( uprawnionemu ) do żądania od dłużnika ( czyli osoby zobowiązanej do spełnienia świadczenia ) spełnienia określonego świadczenia wynikającego z łączącego ich stosunku prawnego.

maao napisał:
Witam
Jeżeli ktoś zna to proszę o podanie podstawy prawnej na podstawie której mogę dokonać wglądu czy też uzyskać kserookopię tej cesji bo na chcę się dowiedzieć o jaką rzeczywistą kwotę chodzi ( częśc była spłacona a firma windykacyjna wysyłając pisma podaje raz większe a poźniej znów mniejsze kwoty rzekomego zadłużenia ). Ponadto czy mogę żądać udostępnienia mi wszystkich dokumentów zebranych w mojej sprawie przez firmę windykacyjną ???

Nie ma takiej podstawy prawnej ponieważ nie możesz niczego takiego żądać od stron tej umowy. Niemniej jednak powinieneś zostać zawiadomiony o jej zawarciu przez cedenta (firmę telekomunikacyjną) i na tym zawiadomieniu powinna znajdować się kwota.

Możesz najwyżej żądać wglądu w swoje dane osobowe, które firma cesjonariusz przetwarza.

Dług stwierdzony na piśmie powinien zostać przeniesiony w formie pisemnej. Dłużnik zobowiązany jest do zapłaty na rzecz Nabywcy po otrzymaniu pisemnej informacji o sprzedaży długu. Dokument cesji może dostarczyć zarówno nabywca jak i zbywca. Do czasu otrzymania takiego dokumentu sugeruję nawet nie prowadzić rozmów z tą Firmą windykacyjną. Co do wartości należności, najlepiej zwrócić się z pismem do pierwotnego wierzyciela /zanim dotrze cesja na piśmie/ a ewentualnie do Firmy Windykacyjnej można zwrócić się z prośbą o przesłanie dokładnego zestawienia należności oraz cesji.

Powrót