Cesja wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku przemek2909
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek2909

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Bardzo proszę o pomoc jak robi się cesję wieżytelności? Chcę zrobić cesję ze spółki którą zamykam (ja jestem właściwielem) na siebie jako osobę prywatną.

Czy to trzeba podpisać przy notariuszu czy jak?? Nie robiłem jeszcze tego.

Jeśli wierzytelność nie została stwierdzona orzeczeniem sądu lub innym tytułem egzekucyjnym, to wystarczy zwykła forma pisemna. W przeciwnym razie, dla celów uzyskania klauzuli wykonalności na rzecz nowego wierzyciela (art. 788 kpc) podpisy na umowie powinny być poświadczone urzędowo lub przez notariusza.

Sprawa nie trafiła jeszcze do Sądu. Jedynie wysyłałem wezwania do zapłaty.

Zapomniałem dodać że chodzi tutaj o sam weksel bo umowa pożyczki którą wystawiłem jako firma pożyczkobiorcy już nie będzie mi potrzebna?

Sądzić będę się jako osoba prywatna poprzez sam wypełniony weksel in blanco?

Rozumiem że umowę cesji w takim przypadku podpisuję sam ze sobą w zaciszu swojego domu? Wprzypadku Indosu wypełniam odpowiedniąformułkę na drugiej stronie weksla? Też bez obecności notariusza ani nikogo? :)

Ostatnia edycja:
Notariusz nie potrzebny. Umowa pożyczki jest potrzebna, bo dzięki niej udowodnisz, że prawidłowo wypełniłeś weksel niezupełny.

Podsumowując muszę zrobići indos (dla weksla) i cesję wierzytelności (dla umowy)

Dziękuję Robilee, to dla mnie wielka pomoc z Twojej strony. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót