Cesja wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku Fleksag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fleksag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Miałem zaciągnięty kredyt gotówkowy przeznaczony na sfinansowanie zakupu pojazdu. Zabezpieczeniem kredytu jest przewłaszczenie samochodu.
Bank jest wpisany do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciel.
Kredyt w Getin Noble Bank.

Kredyt został wypowiedziany już ok. 2 lat temu. Dzisiaj przyszło zawiadomienie o cesji wierzytelności na rzecz getBACK S.A. i tu moje pytanie - skoro bank sprzedał wierzytelność, jak się ma sprawa z zastawem w postaci samochodu oraz co się z tym wiąże z wpisem do dowodu rejestracyjnego (współwłaściciel)?

Prezes getback będzie ustalał z tobą podział tygodnia, kto kiedy jeździ autem :)
Całkiem na poważnie to jeśli bank był współwłaścicielem, to miał 50% udziałów. Te udziały przeszły na getback i mogą być zlicytowane (nie będzie licytowany samochód tylko udział we współwłasności). W praktyce - mała szansa by to ktoś kupił.

Dzięki za odpowiedź.

Co w takim razie z wpisem do dowodu rejestracyjnego, w którym dalej jest bank?

Czy w związku z tym mogę wystąpić do banku o zniesienie współwłasności i skreślenie wpisu o współwłaścicielu z dowodu rejestracyjnego? Chodzi mi o możliwość sprzedaży samochodu.
Dodam, że getBACK S.A. nic nie pisze o przejęciu oprócz zadłużenia także pojazdu. Jest natomiast informacja, że wnieśli pozew w mojej sprawie.

Może getback tylko odkupił twój kredyt, a samochodu nie brał, bo i po co im. Nie sądzę, żeby przeoczyli. Zadzwoń po prostu do nich i się dowiedz, delikatnie wypytaj co i jak.

Tak też mam zamiar zrobić i wtedy zobaczymy.

Dzięki za odpowiedź.

Zadzwoń do banku i zapytaj o wykreślenie z dowodu. W getback nic o aucie nie wspominaj

GetBack jest powiązany z Getinem więc jak zadzwoni się wypytać to pewni poinformują tych z GetBacka , swoją drogą to debile tam pracują.

Marian czy aby na pewno tylko 50 % udziałów przeszło na nich ?

Jak kolega pisał bank miał wpisane zabezpieczanie w postaci przewłaszczenia .
Czy to przewłaszczenie nie przechodzi na GetBack i np . czy mogli by oni zażądać wydania samochodu przez Fleksaga ?
Czy jednak nie mają prawa żądać wydania samochodu bo tak jak napisałeś posiadają tylko polowe udziałów z czego nigdzie nie jest wpisane że maja do niego prawo . Bo przecież samochód zarejestrowany na Fleksaga a w dowodzie wpisany bank.

marian.pazdzioch napisał:
Całkiem na poważnie to jeśli bank był współwłaścicielem, to miał 50% udziałów. Te udziały przeszły na getback i mogą być zlicytowane (nie będzie licytowany samochód tylko udział we współwłasności). W praktyce - mała szansa by to ktoś kupił.

Jeszcze jedno. Bo nie napisałeś koledze .

GetBack najpierw musi wystąpić o nakaz zapłaty.

Powrót