Cesja z powodu dwóch właścicieli.

• Autor wątku Autor wątku MateoG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hmm jest to paranoja bo nie każdy ma na takie głupoty czas i ochote. Poza tym ja z własnych doświadczeń wiem że załatwia sie to bardzo prosto bez zgody współwłaścicieli i ubezpieczyciele wypłacają odszkodowanie na tej podstawie w całości do rąk jednego a nie wszystkich.
Kilka lat temu pewnie napisałbym to co Ty ale praktyka podpowiada mi coś innego.

Ostatnia edycja:
Master_one napisał:
ja z własnych doświadczeń wiem że załatwia sie to bardzo prosto bez zgody współwłaścicieli
To sprzeczne z prawem i nie wierzę, że tak jest.

Zastanawiałeś się, z jakiego powodu wypłacane jest odszkodowanie?

Jak to z jakiego powodu? Jest zdarzenie drogowe (kolizja) jest szkoda i jest odszkodowanie. Nie widzę tu niezgodności z prawem każdy z właścicieli ma prawo wnieść sprzeciw. Jeśli tego nie zrobi odszkodowanie jest wypłacane do rąk jednego.

Dobrze, w porządku. Zaufam Ci Master_One i napiszę coś w stylu tego co napisałeś. Dzięki.

Ponieśli ją właściciele auta poszkodowanego w zdarzeniu ale odszkodowanie otrzymał jeden za wszystkich i to jest tak zwana solidarność wierzycieli. Należy im sie odszkodowanie z tej samej podstawy prawnej i może zostać zaspokojone do rąk jednego. TU robią coś takiego. Nie chcesz nie musisz wierzyć ja wiem jak to wyglądało w praktyce i kasa była na koncie bez żadnego szemrania o współwłaścicielach itp. To nie był jeden przypadek więc Loco wytłumacz mi skoro to jest niezgodne z prawem jakim cudem otrzymałem pieniądze kilkukrotnie? Fakt w jednym przypadku poinformowałem współwłaścicieli sam o takim finale sprawy a w 3 innych sprawach to TU wysyłali pisma z informacją do współwłaścicieli o fakcie takiego rozwiązania.
Moim zdaniem Mateo spróbuj rozwiązać to w taki sposób nic nie tracisz cesje zrobić możesz zawsze. Z moich doświadczeń wynika że ubezpieczyciele na to idą.

Ostatnia edycja:
Powrót