Chcą mnie prawdopodobnie ubezwłasnowolnić.

• Autor wątku Autor wątku PanPawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanPawelek

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam, mieszkam razem z matką i sytuacja wygląda tak, że mamy toksyczne relacje i planuje coś grubszego ze względu, że w najbliższym czasie będzie rozprawa w sądzie - nie wiem o co jej dokładnie chodzi, albo będzie chciała mnie prawdopodobnie ubezwłasnowolnić, albo zrobić jakieś inne świństwo, bo jestem pomawiany i wmawia mi różne rzeczy.

Mianowicie od jakiegoś czasu jest świadoma, że nasze rozmowy nagrywam i specjalnie na głos codziennie wchodzi do pokoju i mówi, że piję alkohol 3x w tygodniu co oczywiście nie jest prawdą. Ewidentnie chcę ze mnie zrobić alkoholika, który nie ma kontroli nad piciem.

Matka po swojej stronie ma swoją matkę i ona oczywiście wszystko powtórzy 1:1 jak papuga. Ja niestety jeżeli przyjdzie ewentualność obrony moich racji będę na przegranej pozycji z oczywistych względów (przewyższająca ilość pseudo świadków + jakiś tam autorytet matki, raczej ona będzie brana wiarygodniej niż syn.)

Więc moje pytanie jak się bronić? Najchętniej bym się wyprowadził, ale niestety póki co taka opcja odpada, więc co mogę skutecznie zrobić, żeby mieć dowód, że to zwykłe kłamstwa? Myślałem nad zamontowaniem kamery w swoim pokoju, która będzie nagrywać 24/7, czy to dobry pomysł i będzie w ogóle brane poważnie przez sąd, czy jakąkolwiek instytucję? Bo przecież te nagrania będą miały tysiące godzin.

Ostatnia edycja:
PanPawelek napisał:
przewyższająca ilość pseudo świadków + jakiś tam autorytet matki, raczej ona będzie brana wiarygodniej niż syn.
To nie wystarczy, sąd opiera się przede wszystkim na opinii biegłego a postępowanie dodatkowo toczy się z udziałem prokuratora, który może wnosić o oddalenie wniosku. Co więcej do sprawy w charakterze uczestnika może także wstąpić w przedstawiciel organizacji społecznej zajmującej się m. in. ochroną praw człowieka.
Przepis prawny:
art. 553 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Osoba, której dotyczy wniosek o ubezwłasnowolnienie, musi być zbadana przez biegłego lekarza psychiatrę lub neurologa, a także psychologa.
§ 2. Opinia biegłego oprócz oceny stanu zdrowia psychicznego lub zaburzeń psychicznych albo rozwoju umysłowego osoby, której dotyczy wniosek o ubezwłasnowolnienie, powinna zawierać umotywowaną ocenę zakresu jej zdolności do samodzielnego kierowania swoim postępowaniem i prowadzenia swoich spraw, uwzględniającą postępowanie i zachowanie się tej osoby.
PanPawelek napisał:
Więc moje pytanie jak się bronić?
Osoba, wobec której prowadzone jest postępowanie w zakresie jej ubezwłasnowolnienia ma szersze uprawnienie do otrzymania pomocy prawnej z urzędu.
Przepis prawny:
art. 560(1) Kodeks postępowania cywilnego
W sprawach o ubezwłasnowolnienie, o uchylenie oraz zmianę ubezwłasnowolnienia sąd może ustanowić dla osoby, której dotyczy wniosek o ubezwłasnowolnienie lub dla osoby ubezwłasnowolnionej, adwokata lub radcę prawnego z urzędu, nawet bez jej wniosku, jeżeli osoba ta ze względu na stan zdrowia psychicznego nie jest zdolna do złożenia wniosku, a sąd uzna udział adwokata lub radcy prawnego w sprawie za potrzebny.

Byrhtnoth napisał:
To nie wystarczy, sąd opiera się przede wszystkim na opinii biegłego a postępowanie dodatkowo toczy się z udziałem prokuratora, który może wnosić o oddalenie wniosku. Co więcej do sprawy w charakterze uczestnika może także wstąpić w przedstawiciel organizacji społecznej zajmującej się m. in. ochroną praw człowieka.
No dobrze, a ten biegły na jakiej podstawie wydaje swój osąd? Po za tym prokurator raczej nic tutaj nie zmienia, skoro moja mama i jej matka będą dużo bardziej wiarygodni. Co ja będę miał na swoją obronę?

Byrhtnoth napisał:
Osoba, wobec której prowadzone jest postępowanie w zakresie jej ubezwłasnowolnienia ma szersze uprawnienie do otrzymania pomocy prawnej z urzędu.

Ale to, że będę miał większe uprawnienia do otrzymania pomocy prawnej z urzędu przecież nic nie zmienia? Co za problem zapłacić i załatwić sobie dobrego adwokata?

Ostatnia edycja:
PanPawelek napisał:
No dobrze, a ten biegły na jakiej podstawie wydaje swój osąd?
Na podstawie badania, które przeprowadzi oraz informacji znajdujących się w aktach sprawy np. dokumentów (w tym dokumentacji medycznej/psychologicznej) złożonych przez uczestników postępowania.

Byrhtnoth napisał:
Na podstawie badania, które przeprowadzi oraz informacji znajdujących się w aktach sprawy np. dokumentów (w tym dokumentacji medycznej/psychologicznej) złożonych przez uczestników postępowania.

No, rozumiem ale chciałbym mieć też jakieś zabezpieczenie, jest sens nagrywać 24/7 pokój?

Powrót