chcą mnie wymeldować

• Autor wątku Autor wątku kozwor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozwor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Wyjechałem z miejsca zameldowania stałego na dwa miesiące. Wracam,
a właściciel nie chce mnie wpuścić, poza tym w urzędzie gminy złożył wniosek o moje wymeldowanie.
Co mogę zrobić by wrócić tam mieszkać?
Czy mogę wejść do domu, gdzie jestem zameldowany na stałe, ale nie jestem właścicielem?

Ja mam podobna stuacje choc co prawda jeszcze jest sprawa jeszcze niezakonczona. napewno co musisz zrobic to na poczcie ustanowic pełnomocnika np jakiegos znajomego po to zeby ten znajomy mogł odbierac listy za ciebie w swoim domu i mogł ci je przekazac. druga sprawa to napewno wstawic sie do wyjasnien w urzedzie. w miejscu czasowego przebywania napewno musisz zlozyc o swoje czasowe zamledowanie. Jesli wymienia zamki lub wyrzucą twoje rzeczy to z pewnoscia złozyc pozew do sadu z art 344 Kodeksu Cywilnego o przywrócenie naruszonego posiadania bo to dowód ze to włascieciel chce sie ciebie pozbyc. Co prawda nie znam szczegółów twojej sprawy czy juz byles wzywany/a do urzedu napewno tam tez musisz sie udac i sprawdzic jesli żdnego pisma nie odebrales/as.

Primo to zameldowanie nie daje żadnego tytułu prawnego do lokalu/nieruchomości. To bardziej taki stan pod względem administracyjnym dla pewności obrotu prawnego w sferze urzędy-obywatel. Zależy czy posiadasz prawo do korzystania z mieszkania np. z tytułu umowy najmu itp., bo jeśli nie, to zameldowanie w sumie nic nie znaczy...

dodam jeszcze ze w tym roku weszła ustawa ze czasowe zameldowanie chroni nas przed wymeldowaniem np jesli musimy pracowac poza swoim miejcem zameldowania jednakze tez trzeba sie pokazywac w miejscu stalego zameldowania chociazby co raz na 3 miesiace lub częściej

Powrót