Chce mieć prawa do czyjegoś forum - jaka umowa?

• Autor wątku Autor wątku WiecznieMlody
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WiecznieMlody

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Mój kolega jest właścicielem wielu stron internetowych i forum(ma firmę, wszystko legalnie). Wpadliśmy razem na pomysł aby otworzyć stronę o motoryzacji, stronę z artykułami oraz forum do tego. Planujemy, że stronka będzie na siebie zarabiać np. dzięki banerom itp, a jeżeli nie to może jak się rozkręci to ją sprzedamy. Mówię w liczbie mnogiej ''my'' ale jakie ''my'' skoro ja jeszcze nie mam z nim umowy. Jaką umowę powinniśmy podpisać?
Zaznaczam, że ja nie mam firmy, ani nie jestem pracownikiem w firmie kolegi.
Po prostu wpadlem na pomysł aby takie forum otworzyć, on się zgodził, wszystkim ja będę się zajmować, on tylko stworzy stronę internetową.
Dodam, że nie ponoszę żadnych kosztów.
Jeżeli strona będzie przynosić miesięczne jakieś miesięczne zyski z banerów skąd będę dokładnie wiedział jakie? Co jeżeli strona kiedyś będzie dużo warta i kumpel będzie chciał ją sprzedać i mnie oszuka? bo przecież firma jest jego, strona też ja nigdzie nie widnieje tylko piszę artykuły na forum ale pod nickiem nie swoim nazwiskiem przecież.
Jak ma być skonstruowana umowa aby każdego miesiąca brał do kieszeni 50% zysków ze strony (jak mam odprowadzić z tego podotek skoro nie mam firmy?na jakich zasadach ma to być), i jak mam wziąć 50% za sprzedaż strony? Czy umowa ma być podpisana między nami czy powinna być spisana u notariusza?
Będę bardzo wdzięczny za treściwe odpowiedzi i za przykładowy wzór umowy.

Witam ponownie, bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem jak powinna wygladać taka umowa, czy możecie mi pomóc?

Powrót