chce podać google do sadu

• Autor wątku Autor wątku tomasz_zyskowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz_zyskowski

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam

po wpisaniu w wyszukiwarke google "tomasz zyskowski" i przeszukiwaniu googla w grafice pokazuje się moje zdjęcie, na którego publikacje, po za pewnym serwisem nie wyraziłem zgody.
Bardzo jestem zbulwersowany tym ze google pokazuje moja twarz w wyszukiwarce. Jest to stare zdjęcie którego się wstydzę.
Chciałbym podać google do sądu. Czy mam szanse na wyegzekwowanie tego aby moje zdjecie zniknelo z wyników wyszukiwania googla, dla grafiki ? Czy ktos już sądził się z google ?
Jeśli jest więcej osób które uważają że są pokrzywdzone przez googla, moze wspolnie złozymy pozew przeciwko google ?

A może warto napisać do google i poprosić ich o usunięcie tego zdjęcia z wyników wyszukiwania ? Dodatkowo poprosiłbyś ten serwis o jego usunięcie lub przynajmniej o zmianę anachor tekstu.

A tak poza tym nie chcesz żeby ktokolwiek widział Twoje zdjęcie a wypisując na tym forum swoje nazwisko dajesz taką możliwość internautom odwiedzającym ten serwis ;)

Szczerze? Umieszczasz zdjęcie w internecie - to chyba oczywiste, że jest ono ogólnodostępne. Google to wyszukiwarka - a więc wyszukuje tylko to, co jest już zamieszczone. Nie wiem, jak to wygląda od strony prawnej, ale może wykasowanie tego zdjęcia byłoby rozsądniejsze?

nasty , zastanow sie.

ktos nagrał film i umieszcza ten film na youtube.
Uwazasz, ze masz prawo ten film rozpowszechniac (np. poprzez link + miniaturke ) umieszczając link i miniaturke na swojej stronie ?

Ale - nikt nie rozpowszechnia. Wrzucasz zdjęcie w miejsce ogólnodostępne. Google tylko to wyszukuje. Co innego, gdyby ktoś bezprawnie wrzucił twoje zdjęcie..

Pozostaje zdjęcie skasować, a na przyszłość z rozwagą umieszczać zdjęcia.

Sam zapewne korzystasz z google i wyszukujesz dzięki tej wyszukiwarce różnych informacji..

To czy deep linking jest rozpowszechnianiem, czy nie to temat rzeka - zarówno na tym forum, jak i w całym prawniczym świecie.
Patrz sprawa The Pirate Bay, który to portal właśnie za coś takiego został pozwany i skazany (chociaż sprawa nie jest jeszcze całkiem zakończona). Podobnie w Polsce prokuratura i policja próbuje ścigać np. ludzi, którzy linki do chronionej prawem autorskim zawartości umieszczają na forach, pomimo, iż to nie Ci ludzie umieścili rzeczone pliki na rozpowszechniającym serwerze (Rapid Share).
Z drugiej strony nie słyszy się, aby ktokolwiek zamierzał pozywać za deep linking do nielegalnie rozpowszechnianej zawartości Google czy też jakąkolwiek inną wyszukiwarkę.
Co śmieszniejsze, do wyszukania w sieci nielegalnie rozpowszechnianego Windowsa można z powodzeniem użyć wyszukiwarki Microsoftu ;) - może M$ sam siebie powinien pozwać i wyciągnąć od siebie miliardowe odszkodowanie ;)

Tomasz nie masz racji
idź po rozum
w google jest wszystko co jest umieszczone na tuwj temat w internecie
najpierw zwróć się do tego na którym jest twoje zdjęcie o cofnięcie

Tomasz, oczywiście nie masz racji. Po pierwsze jeśli umieszczasz swoje zdjęcie w portalach społecznościowych musisz się liczyć, że Twoje zdjęcie również będzie widniało w wyszukiwarce. Zresztą jeśli umieszczasz zdjęcie na jakiejkolwiek innej stronie internetowej musisz się liczyć z faktem, że Twoje zdjęcie pojawi się w wyszukiwarkach.

Jeśli zdjęcie zmieniłeś niedawno to prawdopodobnie serwer danej strony usunie Twoje zdjęcie z serwera i nie zostanie zindeksowane przez wyszukiwarki - to może trochę potrwać.

Inaczej sprawa się ma w przypadku, gdy to na Twojej prywatnej stronie indeksowane są zdjęcia przez wyszukiwarki. Odpowiedź jest prosta - sam wyraziłeś na zgodę poprzez odpowiedni kod strony:

User-agent: *
Disallow:

Umieszczenie takiej komendy powoduje indeksowanie wszystkiego, co masz na swojej stronie. Dopiero zmiana takiego stanu rzeczy, tj. przejście do Google Webmaster/
-> konfiguracja witryny -> dostęp dla robotów, możesz poprzez odpowiednie wpisanie komendy całkowicie zablokować dostęp wyszukiwarki do Twojej strony, lub też możesz zablokować odpowiedni folder, również ze zdjęciami.

Pozdrawiam :)

m-mms napisał:
Po pierwsze jeśli umieszczasz swoje zdjęcie w portalach społecznościowych musisz się liczyć, że Twoje zdjęcie również będzie widniało w wyszukiwarce. Zresztą jeśli umieszczasz zdjęcie na jakiejkolwiek innej stronie internetowej musisz się liczyć z faktem, że Twoje zdjęcie pojawi się w wyszukiwarkach.
Tłumacząc w ten sposób należałoby uznać, że właściwie każde dalsze rozpowszechnienie w Internecie zdjęcia jest legalne i nie wymaga zgody autora.
Uważasz, że jeżeli umieścisz zdjęcie na stronie WWW, to ja mam pełne prawo, nie pytając Cię o zgodę, pobrać to zdjęcie ze strony i umieścić na swojej?

Powrót