Chcę wyjechać do Niemiec na 2 dni

• Autor wątku Autor wątku alicja1420
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicja1420

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam 17 lat i chciałabym jechać na 2 dni do Niemiec z rodzicami. Problem polega na tym, że ja nie mam żadnego ważnego dokumentu oprócz legitymacji szkolnej... moi rodzice przejechać granicę chcą na swoich dowodach osobistych. Wyjazd jest za dwa dni i nie zdążę wyrobić dowodu tymczasowego... czy możliwe jest żebym przejechała przez granicę na legitymację?? proszę o szybką odpowiedź:!:

Pytam, bo na różnych forach i stronach int. są podzielone zdania...

oczywiscie ze nie!!

Posiadanie odpowiedniego, ważnego dokumentu tożsamości (paszportu lub dla krajów EOG –dowodu osobistego)

reszte znajdziesz na stronach polskich

to ze jestesmy w Uni nie oznacza ,ze mozna jechac na legitymacji czy na bilecie miesiecznym

małoletni mogą przekraczać granice państw Unii Europejskiej na podstawie własnego paszportu lub własnego dowodu osobistego;
organy wykonawcze państw UE są uprawnione do kontroli dokumentów tożsamości także obywateli UE, a brak dokumentu podczas rutynowej kontroli na terytorium poszczególnych państw może skutkować - zgodnie z ich ustawodawstwem wewnętrznym - nałożeniem kary pieniężnej.

http://www.msz.gov.pl/Dokumenty,upr...nia,granic,panstw,Unii,Europejskiej,1815.html

Ostatnia edycja:
Belunia ma jak najbardziej racje! Legitymacja to nie jest zaden dokument tozsamosci uprawniajacy pod wzgledem formalnym do przekraczania granicy. Oczywiscie moze sie zdarzyc, ze pogranicznicy w przypadku kontroli przymkna na to oko, ale nie musza i nie musza tez uznawac legitymacji (zreszta co to za dokument, wydawany przez szkolna sekretarka i latwy do podrobienia)

W takim razie dla osoby niepełnoletniej nie ma innej możliwości niż paszport? Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z moich kuzynów niepełnoletnich miało z tym problem, a mieszkam na styku trzech granic i przekraczanie granic to normalka.

Kiedyś, kiedy jeszcze były granice dziecko było wpisane w dowód osobisty rodziców, dziś wiadomo, że tak już nie ma, tak więc nie wystarczy, że jedzie z rodzicami?

A jak ci rodzice udowodnia, ze sa rodzicami tego dziecka? Metryke urodzenia beda ze soba wozili? Nie wiem, po co tak komplikowac sprawe.

Ja jak jeszcze bylem malolatem w Polsce to pamietam, ze mialem chyba od 14 roku zycia tymczasowy dowod osobisty (bo sam chcialem, nie bylo obowiazku). Jak sie mieszka na styku granic, to chyba tym bardziej warto miec taki dowod, przeciez on nie kosztuje nie wiadomo ile.

Dzieci mogą przekroczyć granicę na podstawie indywidualnego paszportu, wpisu do paszportu jednego z rodziców lub tymczasowego dowodu osobistego, ale tylko w przypadku podróży do jednego z krajów Unii Europejskiej.

http://www.tur-info.pl/p/ak_id,1397...odroz,wakacje,dokument,wpis_do_paszportu.html

Ja po prostu miałam od 4 roku życia paszport. Ale to nie istotne.
No to mylnie odpowiedziałam @alicji1420, za co przepraszam.

Malkis napisał:
Kiedyś, kiedy jeszcze były granice dziecko było wpisane w dowód osobisty rodziców, dziś wiadomo, że tak już nie ma, tak więc nie wystarczy, że jedzie z rodzicami?

nie przypominam sobie zeby dzieci wpisywano do dowodu ,a nawet gdyby, to nie mozna bylo podrozowac na dowodzie.

tez mialam w Polsce tymczasowy dowod (pamietam czerwony),ale od 16 roku zycia...a teraz moga miec juz male dzieci dowod

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Pamiętam, że rodzice musieli mieć paszport, a dziecko jechało z nimi, bo było wpisane w dowodzie.

osoba która ukończyła lat 13 ma prawo (a nie obowiązek) otrzymać dowód. Na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów dowód osobisty może być wydany osobie, która nie ukończyła 13 roku życia. Taki zapis ustawowy ni mniej ni więcej oznacza, że na wniosek rodziców dowód osobisty może już otrzymać kilku tygodniowe dziecko!!!.

http://dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/...3,Kiedy-dziecko-moze-miec-dowod-osobisty.html

Pamiętam, że rodzice musieli mieć paszport, a dziecko jechało z nimi, bo było wpisane w dowodzie.

to moze kiedys tak bylo
za moich czasow wyrabialo sie paszport z dopisanym dzieckiem a w dowodzie nie wpisywali dzieci ..mam dowod zielony polski i nie mam tam dzieci ,a jedynie PESEL od nich

teraz juz nie mozna dopisywac do paszportu dziecka

Ostatnia edycja:
Nie przesadzajmy, przypuszczam, ze tu chodzi raczej o wieku 7-12 letnie, ktore maja np. jednego rodzica mieszkajacego w jednym kraju, a drugiego w innym. W dzisiejszych czasach wsadza sie takie dziecko do samolotu z kartka na szyji, stewardessy opiekuja sie nimi do chwili odebrania w docelowym porcie lotniczym, takie dziecko potrzebuje jakis dokument tozsamosci, zeby moglo samo leciec samolotem

Powrót