Chcę zabezpieczać piecze, po co?

• Autor wątku Autor wątku cwy97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
eniam napisał:
Na takie dowody za późno. Zdjęcia, nagrania(stenogramy) screeny powinny być dawno dostarczone.
W realu w sądach nie wygląda tak jak w filmach.
Jeśli dobrze się przygotujesz słownie to może to trwać nawet godzinę. Musisz tylko zainteresować sędziego, że mówisz prawdę i jesteś wiarygodny.

Mówisz, np że wnosisz o powierzenie opieki nad dzieckiem Tobie i oczekujesz od żony alimentów w wysokości xxxzl. Później argumentujesz.

Że alimentów też? No ostro :) Jak dowody miały być dawno dostarczone, jestem w terminie. We wtorek bym mógł zanieść jeszcze, termin byłby zachowany.

cwy97 napisał:
Że alimentów też? No ostro :) Jak dowody miały być dawno dostarczone, jestem w terminie. We wtorek bym mógł zanieść jeszcze, termin byłby zachowany.

Życie to nie jest bajka. Albo będziesz stanowczy i idziesz po swoje, albo będziesz płacił żonie, i dalej w większości wychowywał dziecko.

Terminów nie znam, pozwu ani odpowiedzi sądu z terminami nie czytałem.

Czy przedstawiając swoje stanowisko mogę odwoływać się do dowodów w załącznikach, w trakcie posługiwać się rekwizytami, czyli tymi załącznikami i je unosić do góry, czy mogę korzystać z kartki i odczytywać swoje stanowisko?
To jest zabezpieczenie. Sąd weźmie pod uwagę to co zostało napisane i dołączone w pozwie o rozwód (stąd przecież wypływa wniosek o zabezpieczenie) oraz to co napisałeś i udokumentowałeś w odpowiedzi na pozew. Dodatkowo sąd wysłucha ciebie i żonę. Rzadko dopuszcza do odpowiedzi na to co powiedziała strona przeciwna ale zdarza się. Sąd praktycznie postanowienie ma już w głowie. Po wysłuchaniu stron od razu je ogłosi albo po krótkiej przerwie. To ma nawet logiczne wytłumaczenie, co mogło się takiego wydarzyć od dnia złożenia pozwu i odpowiedzi na niego? To tylko ustawowy miesiąc czasu (ustawowo nie dłużej niż miesiąc).
Możesz robić notatki, możesz odczytać swoją wypowiedź czy też korzystać z notatek.

eniam napisał:
Życie to nie jest bajka. Albo będziesz stanowczy i idziesz po swoje, albo będziesz płacił żonie, i dalej w większości wychowywał dziecko.

Terminów nie znam, pozwu ani odpowiedzi sądu z terminami nie czytałem.

Bardzo dziękuję za uwagi. Poważnie przemyśle. Wniosek słowny wydaje się logiczny.
Czytałem w internecie że sądy od 2015 mają jakieś rozporządzenie czy coś takiego że władze rodzicielska mają zostawiać obojgu rodzicom i ponoć tego się trzymają. W necie też napisano że piecze można zabezpieczyć tylko dla dobra dziecka, a co to za dobro będzie dla dziecka jak ja się nim dużo zajmuje, a szczególnie w zakresie jego rozwoju intelektualnego, w innych też ale tak zwyczajnie już.

cwy97 napisał:
No tak, ona chce całej pieczy a ja naprzemiennej i ona chce pozbawić mnie władzy rodzicielskiej, chyba całkowicie. Tak jest w pozwie. Jak dziś orzekają Sądy? Czy jest istotne prawdopodobieństwo takiego rozwoju sytuacji skoro ja zajmuję i zajmowałem się córka, więcej niz ona i mam na to dowody.

Dlaczego, żona chce pozbawić Ciebie władzy rodzicielskiej? Co takiego przeskrobałeś?

wiegol napisał:
Wniosek o co? Sąd właśnie rozpatruje wniosek i musi wydać postanowienie w tej sprawie.

Nowy wniosek. O zabezpieczenie pieczy mi i alimenty od żony. Ale faktycznie. Czyli nie da rady złożyć nowego na zapowiedzianej rozprawie?

eniam napisał:
Dlaczego, żona chce pozbawić Ciebie władzy rodzicielskiej? Co takiego przeskrobałeś?

Może chcieć tylko z jednego powodu, by nie mieć naprzemiennej, bo wówczas jako że ona jest bogatsza płacić musiała by mi na córkę. A to byłby dla niej obciach. Nie potrafię sobie tego inaczej wytłumaczyć jak jej ambicjami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
O zabezpieczenie pieczy mi i alimenty od żony.
W odpowiedzi na pozew tak wnioskowałeś, czyli że piecza ma być przyznana wyłącznie tobie a alimenty na nieletnią płatne przez matkę do twoich rąk? Nawet jak tak wnioskowałeś, to należało równocześnie wnioskować o zabezpieczenie. Sąd oba wnioski by połączył i w czwartek rozpoznał. Teraz to musztarda po obiedzie. Z tego co pamiętam, to do alimentów sąd już wydał postanowienie w sprawie zabezpieczenia?

Przy opiece na przemiennej żadna z stron może nie być obciążona obowiązkiem alimentacyjnym.
Jeśli jest tak tak twierdzisz, że chodzi tylko o ambicje to ona nie ma żadnych szans na odebranie Tobie praw rodzicielskich

wiegol napisał:
W odpowiedzi na pozew tak wnioskowałeś, czyli że piecza ma być przyznana wyłącznie tobie a alimenty na nieletnią płatne przez matkę do twoich rąk? Nawet jak tak wnioskowałeś, to należało równocześnie wnioskować o zabezpieczenie. Sąd oba wnioski by połączył i w czwartek rozpoznał. Teraz to musztarda po obiedzie. Z tego co pamiętam, to do alimentów sąd już wydał postanowienie w sprawie zabezpieczenia?

Nie oddałem jeszcze odpowiedzi na pozew. Zamierzam wnioskować jedynie o piecze naprzemienną, to nie honor dla mnie występować o alimenty na córkę w tej sytuacji. Ale kolega tu podpowiada by zawnioskować o alimenty i piecze i zabezpieczenie tychże. Zabezpieczenie alimentów już zostało przyznanie żonie bez żadnej rozprawy. Sąd wezwał mnie do odpowiedzi na jej pozew i napisał że na rozprawie zostaną rozpatrzone wnioski w zakresie zabezpieczeń. Nie wiem więc dlaczego w liczbie mnogiej skoro jej został jeden, może czeka na moje? Jak radzisz, czy faktycznie wystąpić jak tu kolega radzi na ostro, czyli całą piecza i alimenty i zabezpieczenia, czy tak jak naprawdę chce, czyli piecza naprzemienna i zmniejszenie zabezpieczenia alimentów (ale to idzie już jak by swoją drogą)

eniam napisał:
Przy opiece na przemiennej żadna z stron może nie być obciążona obowiązkiem alimentacyjnym.
Jeśli jest tak tak twierdzisz, że chodzi tylko o ambicje to ona nie ma żadnych szans na odebranie Tobie praw rodzicielskich

Dzięki za pocieszenie :) jak czytam ten ich pozew (ich bo ona nadała robotę która wykonuje adwokat) to albo mają swojego sędziego, albo ona uważa że wystarczy zapłacić i sprawy się same zrobią. Są tam albo oczywiste nieprawdy nie mające żadnego znaczenia dla sprawy które jednak powódka świetnie zna i jak by przeczytała twórczość swojego adwokata to nigdy by tego nie puściła, zresztą by je obalić wystarczy wydruk z CEIDG, albo są tam banialuki które gdyby tylko trochę pomyślała to wiedziała by doskonale że wystarcza screeny by to zetrzeć i nasz wspólny pełnoletni syn by to przypieczętować i że on będzie zeznawal prawdę dla ojca. Musiała o tym wiedzieć bo widziała dedykację syna dla mnie na świadectwie maturalnym. Wygląda mi to jak w takim filmie z chyba Kirkiem Daglasem, jak by ona mi na prezent chciała rozrywkę zrobić z adwokata, bo wie że lubię komuś wykazać że nie jest bystrzejszy w danej sprawie.

Chcę dodać wniosek o zabezpieczenie pieczy. Jak będzie najlepiej?

A może zrobić jak mi będzie najwygodniej bo i tak to wszystko jedno?
Dziś składam bardzo obszerna Odpowiedź na pozew rozwodowy.
Mogę albo:
1. Wydrukować 2 strony gdzie do wniosku o odrzucenie wniosku o zabezpieczenie pieczy powódce dopisze " i zabezpieczenie jej mi" a najlepiej było by mi zrobić to ręcznie na istniejących już wydrukach.
2. Dopisać swoje zadanie nie jako kontynłacją żądania już istniejącego (tak jak w pkt. 1) a jako osobny wniosek. Również mogę to zrobić albo przez wydruk albo najlepiej ręcznie
3. Złożyć dziś jak jest a na rozprawę donieść nowy papier gdzie będzie tylko ten dodatkowy wniosek
4. Ten dodatkowy wniosek zgłosić ustnie na rozprawie.

Może dzielę włos na czworo ale jednak wolał bym wiedzieć by się nie denerwować że z powodu jakiegoś głupstwa sfajdam temat.

Zabezpieczenie pieczy naprzemiennie?

Czy na etapie toczącej się sprawy rozwodowej sąd może piecze nad małoletnią zabezpieczyć naprzemiennie? Początkowo we wspólnym mieszkaniu a potem w osobnych gdzie zobowiązalbym się do zakupu mieszkania w pobliżu córki szkoły (lat 12)?

RE: Zabezpieczenie pieczy naprzemiennie?

Tak, może - jednak do opieki naprzemiennej potrzebne są przynajmniej poprawne relacje pomiędzy rodzicami, które gwarantowałyby sprawne wykonywanie takiego sposobu ustalenia miejsca pobytu dziecka.

Byrhtnoth napisał:
Tak, może - jednak do opieki naprzemiennej potrzebne są przynajmniej poprawne relacje pomiędzy rodzicami, które gwarantowałyby sprawne wykonywanie takiego sposobu ustalenia miejsca pobytu dziecka.

Dziękuję za odpowiedź, relacje wydają się takie być, jak by co to starszy syn poświadczy. A czy wniosek o to można złożyć już po złożeniu pozwu a jeszcze przed rozprawą, albo na samej rozprawie, może już wtedy i ustnie?

Podkreśle że narazie to i tak razem mieszkamy. W sumie to lepiej się dogadujemy niż przed tą sprawą.

cwy97 napisał:
Dziękuję za odpowiedź, relacje wydają się takie być, jak by co to starszy syn poświadczy.
Istotne jest także by opieka była zgodna z dobrem dziecka (dzieci) - jest to nawet nadrzędne nad relacjami rodziców. Im starsze dziecko tym większe szanse na opiekę naprzemienną.
cwy97 napisał:
A czy wniosek o to można złożyć już po złożeniu pozwu a jeszcze przed rozprawą, albo na samej rozprawie, może już wtedy i ustnie? Podkreśle że narazie to i tak razem mieszkamy.
Skoro oboje rodzice zamieszkują z dzieckiem to na ten moment wniosek o udzielenie zabezpieczenia w postaci opieki naprzemiennej jest bezprzedmiotowy. Taki wniosek można złożyć gdy rodzice i dziecko mają różny adres zamieszkania. Opieka naprzemienna może być już wykonywana w czasie sprawy za zgodą obojga rodziców, nie ma potrzeby by było to ustalane przez sąd jeżeli rodzice są jednomyślni.

Byrhtnoth napisał:
Istotne jest także by opieka była zgodna z dobrem dziecka (dzieci) - jest to nawet nadrzędne nad relacjami rodziców. Im starsze dziecko tym większe szanse na opiekę naprzemienną. Skoro oboje rodzice zamieszkują z dzieckiem to na ten moment wniosek o udzielenie zabezpieczenia w postaci opieki naprzemiennej jest bezprzedmiotowy. Taki wniosek można złożyć gdy rodzice i dziecko mają różny adres zamieszkania. Opieka naprzemienna może być już wykonywana w czasie sprawy za zgodą obojga rodziców, nie ma potrzeby by było to ustalane przez sąd jeżeli rodzice są jednomyślni.

Moją żoną złożyła wniosek o zabezpieczenie pieczy a mieszkamy razem. Jej wniosek też jest bezprzedmiotowy?

Jednomyślni co do pieczy nie jesteśmy.

No i formalnie jak taki wniosek składać? Ustnie na rozprawie też może być?

Ostatnia edycja:

cwy97 napisał:
Moją żoną złożyła wniosek o zabezpieczenie pieczy a mieszkamy razem. Jej wniosek też jest bezprzedmiotowy?
Tak.
cwy97 napisał:
No i formalnie jak taki wniosek składać? Ustnie na rozprawie też może być?
Pisemnie przed rozprawą lub na rozprawie (2 egzemplarze, opłata 100 złotych).

Byrhtnoth napisał:
Tak.Pisemnie przed rozprawą lub na rozprawie (2 egzemplarze, opłata 100 złotych).

Dziękuję, nie wiedziałem. A jak złoże wniosek na rozprawie to rozumiem że płacę po rozprawie? Czyli to jest tak że jak wniosek składam razem z odpowiedzią na pozew to bezpłatnie, ale jak już później to place?

cwy97 napisał:
A jak złoże wniosek na rozprawie to rozumiem że płacę po rozprawie? Czyli to jest tak że jak wniosek składam razem z odpowiedzią na pozew to bezpłatnie, ale jak już później to place?
Wniosek powinien być już opłacony w chwili jego złożenia niezależnie od tego czy jest składany w odpowiedzi na pozew czy później. Jeżeli wniosek nie zostanie opłacony to sąd wezwie do uiszczenia opłaty i zwróci wniosek bez jego rozpatrzenia w przypadku nieuzupełnienia takiego braku w opłacie.

Byrhtnoth napisał:
Wniosek powinien być już opłacony w chwili jego złożenia niezależnie od tego czy jest składany w odpowiedzi na pozew czy później. Jeżeli wniosek nie zostanie opłacony to sąd wezwie do uiszczenia opłaty i zwróci wniosek bez jego rozpatrzenia w przypadku nieuzupełnienia takiego braku w opłacie.

Jak to, przecież wiele wniosków składa się w odpowiedzi na pozew. Np wnoszę o rozwód, wnoszę o winę, o opiekę itp. za nic się nie płaci. To Powód płaci 600 zł za złożenie pozwu. Nie?

Czy jeśli już po złożeniu odpowiedzi na pozew będę chciał, no jak by zmienić zakres żądan i złożyć wniosek o wspolopieke to taki podlega opłacie? Np. na rozprawie powiem że składam wniosek o zabezpieczenie pieczy naprzemiennie. A mieszkamy razem. Ta sąd uzna że wniosek bezprzedmiotowy, czy też nic nie uzna tylko każe oplacić wniosek a potem coś uzna?

Powrót