Chce zabrac mame z Niemiec do polski

• Autor wątku Autor wątku janoktis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janoktis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie dotyczace mojej mamy zamieszkujacej w Niemczech-Kassel. Moja mama mieszka w/w miescie od ponad 20 lat. Poprzednio mieszkala W Polsce-Katowicach, gdzie pracowala. Teraz ma 80 lat i jest chora(aktualnie przebywa w szpitalu i prawdopodobnie nie bedzie juz chodzic). Jej maz, takze zamieszkujacy z nia w Kassel jest od niej mlodszy o 17 lat. Choruje na epilepsje i ma ograniczona sprawnosc w rekach. Posiada on swoja rente niemiecka. Bedzie wiec problem z pielegnowaniem przez niego mojej chorej mamy. Chcialabym zabrac ja spowrotem do Polski. Moja mama ma podwojne obywatestwo. Nie pracowala w Niemczech, ma rente niemiecka i przyznany dodatek pielegnacyjny w wysokosci 235€. Niestety nie znam niemieckiego jezyka i niewiem jak i gdze mam zalatwiac sprawy zwiazane z przeniesieniem mojej mamy do Polski, oraz sprawy przeniesienia renty i ubezpieczenia. Prosze o pomoc w rozwiazaniu tej sprawy. Z gory dziekuje. Ewelina

Polsko-niemieckie sprawy emerytalne sa bardzo skomplikowane. Skoro twoja mama pracowala glownie w Polsce, a do Niemiec wyjechala przed wstapieniem Polski do Unii, to dostaje prawdopodobnie emeryture niemiecka wg bardzo korzystnej dla niej umowy emerytalnej z lat wczesniej, a co za tym idzie, jak wroci do Polski, to istnieje bardzo duze niebezpieczenstwo, ze emerytura niemiecka zostanie kompletnie wstrzymana, a na jej miejsce dostanie zwykla zusowska na polskich warunkach (=tyle, ile sobie wypracowala w Polsce), wiec wyjdzie na tym finansowo jak zablocki na mydle.

Takimi sprawami zajmuje sie oddzial ZUSu w Opolu dla wszystkich spraw zwiazanych z polsko-niemieckimi kwestiami emerytalnymo. 2 razy sie dokkladnie dowiedz, jaka emeryture dostanie, jak wroci do Polski. Na 99% zabiora jej niemiecka, a dostanie w jej miejsce polska i zwykle polskie ubezpieczenie chorobowe,

Cytat.
Niemcy mogą zabrać emeryturę w euro
Osoby pobierające niemiecką emeryturę mogą ją stracić, jeśli przeprowadzą się do Polski
O dostatniej starości na opolskiej wsi za euro z niemieckiej emerytury nie ma co marzyć. (stock.xchng - the leading free stock photography site)
Niemieckie renty i emerytury stracić mogą osoby, które mają przyznane prawo do tych świadczeń na podstawie polsko-niemieckiej umowy z 1975 roku. Umowa dotyczy osób aktualnie mieszkających na terenie Niemiec, które wyjechały z Polski przed 1 stycznia 1991. Jest istotna dla tych, którzy nigdy nie pracowali w Niemczech, a zamierzają wrócić do Polski. Dzięki tej umowie okresy pracy osób, które wyjeżdżały na Zachód, traktowano tak, jakby przepracowane były w Niemczech. Jeśli te osoby przeniosą się do Polski, będą im się należały tylko świadczenia wypracowane w naszym kraju.

- Umowa ta nadal ma moc, ale jej postanowienia obowiązują jedynie tak długo, jak długo osoba, której dotyczy, nie zmieni swojego miejsca zamieszkania - wyjaśnia Sylwia Żbikowska, zastępca naczelnika wydziału realizacji umów międzynarodowych w opolskim oddziale ZUS.

Niektóre osoby wracające do Polski nie mają świadomości, że świadczenia niemieckie przyznane na podstawie umowy z 1975 roku podlegają wypłacie tylko i wyłącznie pod warunkiem stałego zamieszkania w Niemczech. Myślą, że skoro Polska jest członkiem Unii Europejskiej, to miejsce zamieszkania nie ma znaczenia. Jeżeli jednak wrócą do Polski, nie powiadamiając o swojej decyzji niemieckiej instytucji ubezpieczeniowej wypłacającej świadczenie, muszą się liczyć z tym, że Niemcy mogą uznać, że emerytura była pobierana nienależnie i mogą zażądać zwrotu.

Powrót