child benefit a certyfikat z home office

• Autor wątku Autor wątku Slonkoooo5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slonkoooo5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
2 m-ce temu urodziłam dziecko i staram się w tej chwili o child benefit . Dostałam formularz w szpitalu i zaraz po zarejstrowaniu dziecka wysłałam aplikację i zaczęły się schody . Pierwsza odpowiedź z HM Revenue przyszła po 3 tyg. i był to dodatkowy formularz z masą pytań m.in. o NIP i PESEL . To rozumiem jak najbardziej bo pewnie nieraz zostali oszukani przez osoby które wyjeżdżały i dalej pobierały zasiłek . Jednak po wypełnieniu i wysłaniu tego formularza w odpowiedzi dostałam kolejny w którym pytają się (ponownie) o daty zakończenia poprzednich prac oraz wysłanie certyfikatu rejestracyjnego z Home office aktualnego pracodawcy . Moje pierwsze pytanie brzmi : czy ta procedura przyznania child benefitu zawsze tak wygląda ? Gdy szukałam informacji na ten temat myślałam że jest to kwestia wypełnienia jednego formularza...
Moja sytuacja zawodowa wygląda tak : jestem obecnie oczywiście na urlopie macierzyńskim , zatrudniona na full-time . Obecny pracodawca jest moim trzecim pracodawcą od kiedy jestem w UK . Mam 2 certyfikaty z home office , na pierwszym jako pracodawca jest agencja pośrednictwa pracy w której zaczynałam , na drugim mój drugi pracodawca u którego de facto pracuję nadal , problem tylko w tym że w międzyczasie zmieniła się nazwa mojego zakładu pracy i w HM Revenue żądają certyfikatu z nazwą właśnie tego pracodawcy . Niestety po zmianie nazwy nie dostaliśmy nowych kontraktów ponieważ wszyscy zostali na tych samych warunkach i nie dostałam też nowego certyfikatu . Moje drugie pytanie brzmi : czy jest to obowiązek nowego pracodawcy bym dostała nowy certyfikat czy muszę się o niego postarać sama ? Czy naprawdę jest niezbędny ?

Z góry dziękuję za pomoc.

podbijam wątek . Zmieniam też treść pytania . Mam nadzieję że tym razem ktoś mi pomoże ...
Dowiedziałam się że niestety muszę przedstawić HMrevenue certyfikat z home office ponieważ pomimo że pracuję w tej samej fabryce 2 lata , czyli teoretycznie nie potrzebowałabym się ponownie rejestrować , jednak w tym czasie moja firma zmieniła właścicela i co za tym idzie nazwę . 12 m-cy upłynie dopiero w październiku więc potrzebuję niestety ten nieszczęsny certyfikat . I w związku z tym mam pytanie : kto ma w tym przypadku obowiązek zmienić nazwę firmy , czyli wyrobic na nowo ten certyfikat , ja czy pracodawca ? Pani kadrowa w pracy powiedziała że leży to w mojej gestii ale znam ją dobrze i wiem że nie orientuje się w przepisach i jest najzwyczajniej w świecie leniwa więc mogła mnie po prostu zbyć ...
Bardzo proszę o odpowiedź...

Certyfikat z Home Office to twój obowiązek i nikt za ciebie tego nie zrobi. W przypadku zmiany nazwy firmy to ty musisz powiadomić Home Office i HM Revenue jeśli np. otrzymujesz jakieś benefity. Istotne jest kto płaci podatki a nie miejsce wykonywania pracy.
Mam nadzieję,że pomogłam.

Ostatnia edycja:
witam. 20.10.2009 moj maz zlozyl wniosek o WTC, pracowal wowczas przez agencje, HO mial z danymi tej agencji. 30.11.2009 zostal zatrudniony w pewnej firmie i pracuje tam do chwili obecnej. HO nie zaktualizowal bo nie wiedzial, ze on to musi zrobic. i teraz sytuacja jest nastepujaca- do czerwca czekalismy cierpliwie na WTC i CHB. Z WTC ciagle prosili o jakies dokumenty, dowod syna itd. na poczatku czerwca dostalismy odmowe z WTC jednak nikt nie potrafil nam wyjasnic czemu wniosek odrzucili a mimo tego ciagle prosili o przyslanie jak to okreslili "brakujacych informacji". z CHB tez otrzymalismy odmowe lecz oni juz podali powod: ZLY HO. po zaktualizowaniu HO CHB zostal nam przyznany. lecz problem pozostal z WTC. maz zwrocil sie do CAB o pomoc. zadzwonili dzis do WTC i okazalo sie, ze do dnia 23.07(czyli do momentu kiedy zmienil HO) nigdzie niby nie pracowal i zadne pieniadze do dnia 23.06 nam sie nie naleza ani z WTC ani z CHB. a wogole to z pensji normalnie mezowi odtracali w pracy podatek. i co my mamy dalej z tym zrobic? czy da sie jeszcze wogole cos zrobic? dzwonilismy do WTC nieraz 2 razy w miesiacu i nikt wczesniej nie powiedzial ze ten HO jest zly. normalnie rece mi opadly.

nic z tym nie zrobisz chyba, ze macie prawo do rezydencji wynikajace z innych przepisow. Skoro aktualna praca juz zaktualizowana to skladajcie na WTC. To moze byc wyrownane wstecz do 3 m-cy ale musi sie pokryc z data rejestracji w wrs.

Slonko z multiple o :) idz z ta sprawa do citizens advice bureua jak najszybciej. Slyszalam o podobnej sprawie, w ktorej osoba pracowala w tym samym miejscu, rodzinny business, a okazalo sie, ze zeby ominac sprawy podatkowe byla zatrudniona przez piec roznych fim. Boss nadal ten sam. A dostalas p45 jak wlasciciel sie zmienil?? Jesli chodzi o nowa rejestracje to ksiegowa ma racje. JEdnak to ci nie zapewni pieniazkow za okres wstecz. Bedziesz musiala sie odwolywac i warto bo tez chodzi o ciaglosc praawa do rezydencji w uk.

Dzięki wielkie za odpowiedzi . Więc teraz muszę się zabrać za załatwienie certyfikatu :cool: agaciq21 : P45 dostałam ale nie dostaliśmy nowych kontraktów i to też mnie zastanawia ... Wraz z prosbą o przedstawienie certyfikatu z home office dla nowego pracodawcy dostałam z HMrevenue również 2 pytania i jedno z nich dotyczy daty zakończenia pracy dla poprzedniego właściciela , i właśnie przy tym pytaniu zdałam sobie sprawę z tego że nie znam tej daty bo po przejęciu nas nowy własciciel nie dal nam nowych kontraktów...ciekawi mnie czy to normalka ?

Monika, ciągłość rejestracji w WRS to podstawa dla emigrantów!!!Bez tego może być ciężko. To jest główny dokument że pracuje się tu na wszelkich prawach.My mieliśmy sytuację,że nie wiadomo dla czego Revenue miało dane że w 10/2007 mój mąż wrócił do PL. Nie wiedzieliśmy o tym .Gdy przyjechałam do niego już na stałe to składaliśmy podanie o WTC i CTC i odpowiedzi były odmowne choć wiedziałam,że się nam coś należy. Mało tego przyszło rozliczenie,że musimy im oddać 1500 funtów(i oddawaliśmy w ratach).Prze ponad rok nikt nie umiał wyjaśnić o co chodzi. Drążyłam temat. Wyszło że to dlatego,że mieli złe dane(a przecież co roku się je uaktualniało). Napisałam skargę.Mieli na jej rozpatrzenie jakieś 4 m-ce ale trwało to znacznie dłużej. Zakończyło się dla nas pomyślnie, dostaliśmy cały zwrot za dwa lata.Dowodem na to że pracował były właśnie wszystkie certyfikaty z WRS!!! i co ważne musi być ciągłość 1 roku bo jeżeli ona nie zostanie zachowana wtedy ten okres min. dla na nas/polaków/ naliczany jest od początku.
PS. Nie dostaje się P45 jeśli zmienia się nazwa pracodawcy. Tak było też u mojego M w pracy. Firma zmieniła strukturę, nazwę, i wszystkie kody podatkowe. Ja sama napisałam pismo do nich by podali nam bieżące dane i wystąpiłam z prośbą by powiadomili Revenue, że dane w sprawie mojego M się zmieniły. My też powiadamialiśmy Revenue i HO.
Pozdrawiam

Slonkoooo5 napisał:
Dzięki wielkie za odpowiedzi . Więc teraz muszę się zabrać za załatwienie certyfikatu :cool: agaciq21 : P45 dostałam ale nie dostaliśmy nowych kontraktów i to też mnie zastanawia ... Wraz z prosbą o przedstawienie certyfikatu z home office dla nowego pracodawcy dostałam z HMrevenue również 2 pytania i jedno z nich dotyczy daty zakończenia pracy dla poprzedniego właściciela , i właśnie przy tym pytaniu zdałam sobie sprawę z tego że nie znam tej daty bo po przejęciu nas nowy własciciel nie dal nam nowych kontraktów...ciekawi mnie czy to normalka ?

data zakonczenia bedzie na p45. home office asap - zatrzymaj dowod nadania listu z poczty. zaoszczedzi ci to kilka dni badz tygodni w zasilkach. Z tym, ze jak pisalam wczesniej nadal sie odwoluj jak masz decyzje.

mam pytanie czy jesli wychowuje dziecko w polsce i otrzymuje alimenty i zasiłek od pństwa to czy ojciec dziecka, który jest obecnie w uk i nie ma praw do dziecka może dostać benefity na dziecko

tak, jesli lozy na utrzymanie dziecka min £20.30 tyg i ty nie pobierasz rodzinnego

Powrót