Child benefit dla dziecka w Polsce jeśli ojciec ma odebrane prawa rodzicielskie

• Autor wątku Autor wątku MałaMi1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MałaMi1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mieszkam w Polsce z synem. Ojciec mojego dziecka przebywa w UK, legalnie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem, ale ojciec uznał dziecko. Nie płaci alimentów, pomimo, że ma je zasądzone przez polski sąd, a sąd brytyjski zobowiązał go do ich spłaty - czego oczywiście nie robi. Min. z tego względu odebrano ojcu prawa rodzicielskie do syna (uporczywa nie alimentacja i zaniedbanie dziecka) Sprawa o niealimentację od paru lat jest w Sądzie Okręgowym. Dziś dowiedziałam się, że ponoć istnieją firmy, które zajmują się załatwianiem zasiłków rodzinnych z krajów UE. W sensie, że jeśli ojciec legalnie pracuje to my - jako matki ich dzieci możemy starać się o np. child benefit jak w moim przypadku. Jeśli nie pobieramy żadnych zasiłków oczywiście. Ja nie pobieram świadczeń ani zasiłków więc stąd moje pytanie: czy to jest prawda? Czy można coś takiego załatwić samemu mieszkając w Polsce bez udziału ojca?

Skup się na egzekucji alimentów.

Zasiłku na dziecko nie możesz pobierać w 2 krajach- i jest to sprawdzane. Jeśli ojciec pracuje w UK to ewentualnie on by mógł wystąpić o zasiłek tylko piszesz że nie płaci więc to bez sensu. Jeśli ktoś oferuje "załatwienie" takiego zasiłku to prawdopodobnie nie jest to legalne (dziecko i ty jesteście w Polsce więc powinnaś pobierać zasiłek w Polsce) a ewentualne konsekwencje spadną na Ciebie.

AsiaNi75 napisał:
(...)Jeśli ojciec pracuje w UK to ewentualnie on by mógł wystąpić o zasiłek (...)
I na to też nie licz bo żeby dostał zasiłek musiałby się wykazać że łoży na dziecko- np że wysyła Ci kasę a jak nie wysyła to tego nie wykaże. Do pokombinowania jak masz 1-no dziecko i nie przysługuje Ci 500+ ale nie z takim złamasem co nie łoży na dziecko.

AsiaNi75 dzięki za odpowiedź. Ja w Polsce nie pobieram ani 500+, ani zasiłku rodzinnego. Nic mi się nie należy, bo zarabiam na rękę 2100 zł. Dla Państwa jestem za bogatą na jakąkolwiek pomoc. Nikogo nie interesuje, że po opłaceniu rachunków mnie i synowi zostaje 1400 zł/miesiąc. To wegetacja a nie życie. Cały czas skupiam się na próbie egzekucji alimentów, prowadzę przez Sąd Okręgowy od paru lat korespondencję z Sądem Rodzinnym w UK. Tak jak pisałam - jedyne co mi się udało to to, że Sąd w UK nakazał mu płacić bieżące alimenty i spłacać zaległe (na dzień dzisiejszy to 13.000 zł). Cóż z tego skoro on jak nie płacił, tak nie płaci. Co 3 miesiące posyłam pisma do UK przez SO z prośbą o skuteczną egzekucję. Oni wyznaczają rozprawy, na które ojciec syna najczęściej się nie stawia i tak w kółko. Po prostu już nie wiem co mam robić.

Asiu całą procedurę, którą posłałaś w linku przeprowadziłam.

Masz z nim jakiś kontakt? Podejrzewam że mieszka jak większość Polaków w wynajętym pokoju- jak im w końcu komornik wejdzie na chatę to nie będzie pytał co jest czyje.
Mogę popytać znajomych o namiar na dobrego angielskiego prawnika- W przeciwieństwie do polskich nie biorą pieniędzy za wysłuchanie co leży na sercu i czasami bezpłatnie dają dobre rady. Ogarniasz co nieco angielski albo masz kogoś znajomego kto by pomógł?

Asiu, mam jego telefon, mam jego adres. Z tego co wiem on nie wynajmuje tam pokoju, tylko cały dom (!). Będę Co wdzięczna jeśli uda się załatwić namiary na jakiegoś prawnika, który choć trochę by pomógł. Angielski ogarnia mój syn i znajomi, także nie ma problemu. Ja kiedyś posłałam "tatusiowi" dokumenty potrzebne do załatwienia Child Benefit (nie pobieram w PL zasiłków). Miał te pieniądze przesyłać dla syna. Nie trafiła do nas ani złotówka. Obawiam się, że może być tak, że może pobierać ChB niby na syna a wydaje to na siebie.

Nigdzie nie mogę znaleźć jak to jest z benefitami na dziecko, które ma obywatelstwo brytyjskie i polskie, a mieszka z matką w Polsce. Ojcem jest Brytyjczyk. Czy matka dziecka, mieszkając z dzieckiem w Polsce może się ubiegać o benefity na dziecko? Czy tylko ojciec mógłby się ubiegać, który mieszka i pracuje w Anglii?

Jednoczesnie dziecko moze otrzymywac tylko jeden zasilek (i slusznie). OIDP prawo zezwala na to by bylo to w UK (nawet jesli dziecko tam nie zyje)- co nie zmienia faktu ze jest to wysysanie kasy

Powrót