child benefit dla osoby ktora jest zasiłku-irladia

• Autor wątku Autor wątku renia 111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renia 111

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Witam.Mam pytanie-czy nalezy mi sie child benefid na dziecko ktore przebywa w polsce pod opieka moich rodzicow a ja jestem tu na zasiłku?

Teraz ciężko o takie sprawy dawniej było łatwiej,,,z tego co mi wiadomo w Polsce musisz zrezygnować z rodzinnego,,ale oni teraz płacą tym osobą co mają dzieci w Irlandii ,

ale ja niepobieram zasiłku w polsce na dziecko

po drugie mi juz przyznano child benefit na samym poczatka bo byłam tu z dzieckiem i pozniej jak pojechal do polski to nadal pobieralam.dopiero mi przestali płacic na dziecko jak straciłam prace i jestem teraz na zasiłku.czy to ma zanaczenie-jak ktos jest na zasiłku to nienalezy sie child benefit?bo naprzykład moja znajoma jest na zasiłku i dostaje child benefit

Moja żona też jest na zasiłku i dostaje child benefit,,do tego sama się zwolniła ,tylko że dziecko się w Irlandii urodziło i ma irlandzkie obywatelstwo,nie wiem czy tym oni też się sugerują..:o

sprawa jest prosta jezeli dziecko przebywa w Polsce a ty nie płacisz składek prsi (będąc na bezrobociu) wypłata zasiłku jest wstrzymana.Zresztą warto przeanalizować te 14 punktów z listów jakie wysyła Child benefit section w celu potwierdzenia opłacania składek w Irlandii.pkt.12- You or your spouse stop working in Ireland-połowa z tych paragrafów odnosi się kiedy wypłata zasiłków jest wstrzymana.Tylko o ile mi wiadomo dla osób na zasiłku jest specjalny dodatek dla dzieci.Tylko czy przysługuje jak dziecko jest w innym kraju to juz inna sprawa.Jeżeli Twoje dziecko jest w wieku szkolnym to raczej nic extra nie dostaniesz.Poza tym istnieje cos takiego jak System Koordynacji Świadczeń Socjalnych w ramach EU i Irlandzki socjal sprawdza jak wygląda sytuacja danego wniosku w Polsce .Słowem zbyt duzo opcji aby sensownie próbować odpowiedzieć czy mogłabys otrzymywać coś więcej oprócz zasiłku.

Jestem pewna, ze child benefit nalezy sie tylko i wylacznie dla rodzicow pracujacych (przynajmniej jedno z rodzicow musi pracowac w Irlandii)!!

Powrót