CHILD BENEFIT po rozwodzie pobrał ojciec

• Autor wątku Autor wątku magdzica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdzica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Bardzo proszę o pomoc. W 2006r mój wtedy obecny mąż złożył wniosek o Child Benefit w Irlandii. W 2008 wrócił do Polski. Jednak w roku 2009 wzięliśmy rozwód za porozumieniem stron. Dziecko jest przy mnie a mąż nie jest pozbawiony praw do córki. Irlandia do rozwodu nie przyznała CB. Postanowiłam walczyć o te pieniądze sama ponieważ mieszkając z dzieckiem w Polsce zrezygnowałam z zasiłku i moje dziecko nie otrzymywało nic ani w Polsce ani za granicą. Mój były mąż machnął na to ręką i stwierdził, że jeśli chce mi się w to bawić to proszę bardzo. Byłam w ciągłym kontakcie z ROPS-em, wysłałam multum dokumentów, niektóre po kilka razy. W międzyczasie wyszłam za mąż i urodziłam dziecko no i znowu kolejne dokumenty. A to tylko dlatego, iż Pani w tutejszym ROPS-ie poinformowała mnie, iż nastąpiły zmiany w ustawie i że po rozwodzie matka dziecka może się ubiegać o CB oraz, że to mi należą się teraz te pieniądze ponieważ dziecko jest przy mnie. W listopadzie 2012 otrzymałam z Irlandii pismo iż zasiłek został przyznany i wszelkie zaległości zostaną wypłacone do 4 grudnia. Po tylu latach czekania nareszcie się udało!!! Miałam dwie opcje do wyboru: czek imienny bądź na rachunek w Irlandii. Niestety nie posiadam konta w Irlandii więc mój były mąż zaproponował iż spokojnie mogą przelać na jego konto a on zwróci mi całą kwotę. W tej chwili dowiedziałam się od ojca dziecka, że żadnych pieniędzy nam nie odda, jak córka coś będzie chciała to on jej da na to. Walczyłam tak długo o te pieniądze a on sobie bezprawnie je przywłaszczył. W jaki sposób mogę je odzyskać. Do kogo się udać. Czytałam na forum, że wystarczy napisać do Irlandii pismo, że ojciec dziecka nie przekazał mi tych pieniędzy i kążą mu je zwrócić. Tylko, że my mieszkamy w Polsce. Bardzo prosze o pomoc.

jesli sprawa rozgrywa się na terenie Polski to ( nie wiem czy można tutaj mówić o kradzieży pieniędzy skoro się zgodziłaś ) to tutejsze sądy powinny tę sprawę załatwić

Irlandia przekazała na podane konto pieniądze i jest "czysta" , ciekawe tylko czy mąż zgłosił tutaj że przebywa już w Polsce i ze jesteście po rozwodzie

Proponuję wizytę u prawnika

i jeszcze jedno , aby któreś z Was mogło ten CHB otrzymać ( mąż bo to on pracował w Ire , to według prawa Ty musiałaś się zrzec tego zasiłku w PL na korzyść męża - bo tam było korzystniej ) musiały być wysłane dokumenty z Pl że tutaj nie popierasz i wyrażasz zgode aby to mąż pobierał

więc myślę ze pozamiatne
Jedyna nadzieja to to że nie zgłosił rozwodu do Iralndzkich Urzędów w ten sposób doszło do wyłudzenia pieniędzy

Dziękuję za odpowiedź.
Jestem już po spotkaniu z prawnikiem.
Sprawa jednak wygląda troszkę inaczej. Oczywiście kiedy mąż przebywał za granicą ja zrezygnowałam z wszelkich zasiłków w Polsce. Po rozwodzie fakt ten również został zgłoszony do Irlandii oraz wysłane wszelkie dokumenty typu wyrok sądowy oraz to ,że mąż wrócił do Polski (podałam nawet jego adres zamieszkania w Polsce) Tutejszy ROPS poinformował mnie, iż w maju 2010 weszły w życie nowe przepisy i że po rozwodzie matka dziecka może ubiegać się o ten zasiłek tak więc w 2011 złożyłam wniosek o przekazywanie tych świadczeń mi.
ROPS powołał się na art. 68a rozporządzenia (WE) nr 883/2004 kierując się z prośbą do państwa irlandzkiego w moim imieniu o uwzględnienie wniosku. A w listopadzie otrzymałam pismo z Irlandii, że wszelkie zaległości zostaną mi wypłacone. W tej chwili wysyłam pismo do Irlandii z prośbą o wysłanie mi kopii decyzji bądź postanowienia o przyznaniu tych świadczeń właśnie mi oraz do tutejszego ROPS-u. Dodam jeszcze, że w naszej sytuacji nie było czegoś takiego jak wyrażenie zgody przeze mnie na to aby były mąż pobierał zasiłek. Może dlatego, że jesteśmy po rozwodzie, dziecko mieszka ze mną i złożyłam wniosek o przekazanie CB mi. Rozumiem, że obowiązuje nas prawo polskie ale mieszkamy w Uni Europejskiej więc również i prawo unijne, które tyczy się zarówno Polski jak i Irlandii.

"Obywatele UE / EOG i Szwajcarii pracujący w Irlandii muszą spełniać kryterium stałego zamieszkania, aby otrzymać zasiłek na dziecko. Jest to również w przypadku, gdy pracownik staje się bezrobotny i pobiera wpłaty osób poszukujących pracy.

Jeśli jesteś UE / EOG lub obywatel Szwajcarii i pracujesz w krajach, w których obowiązują przepisy UE TO kraj w którym pracujesz zwykle płaci zasiłek , nawet jeśli rodzina mieszka , w innym kraju. Jednakże, jeśli dzieci mieszkają w innym kraju UE / EOG mają zastosowanie przepisy do świadczeń rodzinnych do których masz prawo w tamtym kraju .

Zwalczania nadużyć
Obywatele UE / EOG i Szwajcarii objęte przepisami UE są zobowiązane do poświadczenia co 4 miesiące, że nadal pracują w tym państwie.

Child Benefit

To czyli można sobie pracować nawet 5 lat w Irlandii i wracając do Polski traci się wszelkie prawa do tego zasiłku? 5 lat czekaliśmy na samą decyzję. Przecież to jest zaległy zasiłek za okres kiedy te warunki były spełnione. W tamtych czasach kiedy mój były mąż przebywał w Irlandii to wiem, że nawet jego koledzy którzy zostawili swoje rodziny w Polsce otrzymali ten zasiłek ( niektórzy będąc jeszcze w Irlandii a inni po powrocie do Polski).

takie są przepisy , za czas w którym ojciec dziecka pracował w Ire powinien otrzymać ten zasiłek , tzw zwrot , ale jeśli już opuścił Irlandie to dalej ten zasiłek nie będzie wypłacany

ten ponizej link w moim poprzednim poście bezprośrednio prowadzi do przepisów i są one zgodne z rozporządzeniami EU 883/2004

Powrót