Child Benefit w UK

• Autor wątku Autor wątku natali7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hm....zlozyc moze ale znajac ich decyzje to dostanie odmowe jak w przypadku wielu innych Polek, ktore skladaja ta aplikacje potem zaczna sie odwolywania i potrwa to na tyle dlugo,ze zapewne zacznie sama osiagac dochod ale.......proba nie strzelba......

nawet jesli zajmie to czas to za okres, za ktory jej sie nalezy pieniadze dostanie, a jesli przy skladaniu zbombarduje ich wszystkimi potrzebnymi do wykazania prawa do rezydencji dokumeentami, to wlasciwa decyzja bedzie podjeta w pierwszej kolejnosci..nie powinno byc to trudne w tym przypadku,

zasiłek rodzinny w Wielkiej Brytani

Mam poważny problem z rodzinnym, może ktoś mi pomoże.
Jestem po rozwodzie. Mój były mąż mieszka i pracuje w Anglii.Ja mieszkam. z dziećmi w Polsce.Tatuś ma zasadzone alimenty, których oczywiscie nie płaci, ale to nie ważne, ja je otrzymuję z funduszu.
Ale chodzi mi o zasiłek rodzinny.Został mi wstrzymany w lutym tego roku, ponieważ nasz Polski Urząd Marszałkowski otrzymał pismo, iż zasiłek pobiera mój były mąż w Anglii. Problem jest taki, że rok temu była taka sama sytuacja, którą wyjaśniłam i przyznali mi zasiłek. A w Anglii podobno został wstrzymany i były mąż musiał zwrócić. No ale widać, że coś jest nie tak, skoro w tym roku sytuacja sie powtórzyła.
Mam pytanie, może ktoś mi pomoże: czy skoro przyznane są świadczenia rodzinne w Anglii na moje dzieci, to czy ja nie mogę ich otrzymywać tu do Polski? Jak można to załatwić, bo podobno jest taka możliwość? Czy lepiej pojechać tam i to załatwiać? czy może jakaś instytucja tym się zajmuje?
Do tego jedno z moich dzieci ma orzeczenie o niepełnosprawności, może to też jest jakiś plus.
Bardzo proszę o pomoc

RE: zasiłek rodzinny w Wielkiej Brytani

Nie ma mozliwosci aby zasilek z UK byl przesylany Tobie do Polski. Wyjasnij to w taki sam sposob jak rok wczesniej.

ja rowniez prosze o pomoc maz wrocil z Irlandii w 2007 roku, tam pracował od 2005 i złożył wniosek o child benefit.Do dzis nie mamy pieniedzy czy jest szansa ze je dostaniemy?W tej instytucji piszą nam tylko ze z powodu braku kontaktu procedura sie przeciaga ale jak dłudo moze sie przeciągać?

To jest dzial odnosnie WB Irlandia nie wchodzi w jej sklad wiec moga miec inne przepisy. Jednakze jezeli wrocil w 2007 ROKU DO Polski to nie liczylabym na to,ze otrzymacie ten zasilek. Zapewne pod adres, ktory byl podany w aplikacji byly wysylane kolejne zapytanie,ktore nie wracaly do nich.

jestesmy w kontakcie z section child benefit i pisza własnie ze z powodu braku kontaktu z naszej strony tak to długo trwa ale przecież mąż podał dane adresowe moje do Polski , dlaczego tutaj nic nie dostałam?Piszą że mamy czekać aż urzędnik napisze do niego o dane (adres i pps)ale od maja nikt sie nie odezwał!

Jak juz wspomnialam nie sadze aby przyznali Wam teraz ten zasilek.

mozesz sprobowac do nich napisac i opisac cala sytuacje podkreslajac jaki wplyw brak tych pieniedzy mial na wasze a szczegolnie dzieci zycie. Jesli byla mozliwosc skladania w Polsce a tego nie zrobiliscie - podkresl straty finansowe itd. W koncu nie masz nic do stracenia a mozesz tylko zyskac. Dobrze by bylo gdybys miala czyjes wsparcie, wybierz sie do biura porad obywatelskich, tutaj pomoc owych jest pomocna, z tych Poslkich to ja jeszcze nie korzystalam. Sprobuje i powodzenia

Witam,

dwa miesiące temu mąż złożył podanie o Child Benefit wraz z oryginalnym aktem urodzenia. Po miesiącu przyszedł kolejny formularz do wypełnienia, a zaraz potem oficjalne pismo, w którym wprost mówią, iż zgubili Birth Certificate i mamy przysłać nowy lub paszport.

Jest to dla mnie niedopuszczalne, iż gubi się oryginalne dokumenty. Składamy zażalenia i dzwonimy. Jednak ponownie odpisano, iż mamy przysłać kolejny oryginał lub paszport, bo poprzedni zgubili (nie kryją się z tym), ani nikt nie oddzwania (już dwukrotnie miano oddzwonić w ciągu pięciu dni).

I mam pytanie, czy jest sens w ogóle walczyć o odzyskanie wysłanego aktu urodzenia, czy wysłać paszport dziecka? A jeśli zgubią i paszport...?!
Ponieważ czytałam, iż to nierzadki przypadek, zgubione dokumenty i jest to dla mnie oburzające, a przede wszystkim brak mi zaufania już w tej chwili do tej instytucji.

Chciałabym coś zrobić, gdyż to wina po ich stronie i przede wszystkim chciałabym odzyskać oryginał dokumentu. Jakie mam szanse w tej kwestii?

Będę wdzięczna za radę.

Oczywiscie masz prawo zlozyc skarge ale nie zmieni to faktu, ze musisz im wyslac kolejny dokument bo nie rozpatrza Ci aplikacji :) Paszport wyslij oczywiscie listem poleconym. Orginalu aktu raczej nie znajda.

Witam serdecznie!moje pytanie to jak długo sie czeka na przyznanie child benefit na dziecko urodzone w Anglii?podobno do max 26tyg musza juz dac dezyzje a ja juz czekam ok29tyg i ostatnio kiedy zadzwonilam powiedziei mi ze niewiedza ile to bedzie trwalo bo czekaja za listem z pl ze niepobieram zadnego zasilku,ale podobno tak sprwdzaja tylko dzieci urodzone w pl,a ja urodzilam dziecko w uk.PROSZE POMOZCIE!pozdrawiam!

witam serdecznie.Mam prosbe ,czy ktos moze mi poradzic co mam teraz zrobic a mianowicie:jestem samotna matka z 2-ka dzieci (mieszkam w anglii od 9 lat i dzieci sie tu ucza,syn sie tu urodzil i mialam chb przez ostatnie 4 lata tylko ze na meza a od sierpnia tego roku jestem z nim po rozwodzie)i staralam sie o CHB jako samotna matka ale mi odmowili poniewaz nie mam przepracowanego roku,odwolalam sie ale dostalam informacje od pani z chb gdy zadzwonilam ze mam marne szanse na uzyskanie tego benefitu.czy ktos wie na co moge sie teraz odwolac???dodam jeszcze ze maz zlozyl sprawe do sdu i mam sadowy zakaz opuszczenia uk z dziecmi bez zgody meza.Czy ma znaczenie to ze dzieci sie tu ucza pare lat?porosze o pomoc!!!!!dziekuje z gory i pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
po pierwsze, to - pracowalas w uk? jesli tak to przez jak dlugo i czy praca w ogole byla zarejestrowana? Jesli nie, to nie koniec swiata.. czy twoj maz pracuje badz pracowal i czy bylo to legalnie. Jakiej on jest narodowosci i czy mieszkal w innym kraju ue niz jego ojczysty? jesli, ktores z was mialo status pracownika to sprawa prosta, poczytaj na forum topik income support.. fakt, ze dzieci sie ucza moze miec ogromny wplyw na twoje prawo do rezydencji pod warunkiem, ze sa to dzieci pracownika. W przypadku jesli to ty pracowalas i nie przepracowalas roku, ale prace zarejestrowalas w wrs, to przy apelacji przyda ci sie osoba doswiadczona. DWP broni sie nogami i rekoma od obywateli a8 i a2 w podobnej sytuacji i te sprawy sa juz brane do sadu wyzszego, gdyz to jest wbrew prawom czlowieka :)

do agaciq:dziekuje za odp.pracaowalam w uk ale nie mam ciaglosci,raz mialam prace na pare miesiecy a raz na pare tyg ale mam do nich wrs a teraz aktualnie nie pracuje i czekam na sprawe w Tribunal Service w sprawie incom support ,moj ex malzonek mial przepracowny rok i ma wrs,jest polakiem,nie wiem czy teraz pracuje czy nie bo nie mam kontaktu z tym czlowiekiem (prawdopodobnie pracuje na czarno z tego co wiem).dzisiaj przyslali mi forme na odwolanie od decyzji,padam juz z sil.nie wiem co robic,bo ani wrocic do polski ani zyc tutaj.aha z tego co mi powiedzieli w revenue to moj ex malzonek dalej pobiera te pieniadze a mi nie daje z nich ani grosza...I GDZIE TU SPRAWIEDLIWOSC??? :mad::( pozdrawiam cieplutko

z tego co piszesz to pani w revenue nie zrozumiala twojej sprawy - masz prawo do rezydenzcji jako glowny opiekun dziecka w edukacji - dziecka pracownika - w obydwoch odwolaniach ta sama spiewka. slkladalas na housing benefit i council tax benefit? jesli nie, to wal po te tez .

Nie ma znaczenia, ze nie masz ciaglosci. Tzn. dwp twierdzi ze niby jest ale to jest blad. Idz z tym do CAB, bedzie ci latwiej

dziekuje za odpowiedz :) skladalam na housing benefit ale tam tez ta sama spiewka ze nie mam roku przepracowanego i ze teraz nie pracuje i nie nalezy mi sie hb a co chb to dziesiaj dzwonilam do nich ale dalej sie upieraja ze nie nalezy mi sie .nie da im sie nic przetlumaczuc:mad:opadam z sil.pozdrawiam :)

musisz sie odwolac od kazdej decyzji osobno. idz do citizens advice bureau z tym wszystkim, oni ci pomoga.

ja mam inny problem,ale tez z chb.Mialam wstrzymany chb od stycznia(ostatni zaplacili mi w grudniu),sprawdzali mnie w Polsce.Teraz mam ponownie,ale zaplacili mi w tyl tylko miesiac.Czy moge sie odwolywac?Jak dzwonilam do nich wczesniej to mowili,ze zaplaca back date.

witam,szukalem tu na forum lecz nie znalazlem,info odnosnie chb i samozatrudniony,pracuje w tym systemie od 3 lat i czy istnieje mozliwos abym mogl pobierac chb na swoje dziecko pracujac jako samo zatrudniony,zona pracowala 3 lata na HO teraz zjechala do polski jest na maciezynskim ale juz nie wraca do uk ,jesli ktos wie prosze o odp.pozdrawiam.

Powrót