child benefit zadają WRS

• Autor wątku Autor wątku liberti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
MOIM ZDANIEM TUTEJESZE URZEDY NIE TRZYMAJA SIE ZADNYCH PROCEDUR ZADNYCH TERMINOW TRZEBA MIEC STALOWE NERWY JA CZEKAM NA CHB JUZ 8 MIESIAC DZIECKO MIESZKA W POLSCE Z MOJA MAMA DOSTARCZYLAM I WSZYSTKIE DOKUMENTY WLACZNIE Z ZASWIADCZENIEM Z OPIEKI ZE NIE POBIERAM ZASILKU NA DZIECKO W POLSCE PRZETLUMACZONE OCZYWISCIE U PRZYSIEGLEGO TLUMACZA.PRZY SKLADANIU WNIOSKU DOSTALAM INFORMACJE ZE MAJA 26 TYGODNI NA DECYZJE W MIEDZYCZASIE ZEBY PEWNIE WSZYSTKO WYDLUZYC PRZYSYLALI MI DOKUMENTY DO UZUPELNIENIE W KTORYCH W KOLKO BYLY TE SAME PYTANIA. PO 26 TYGODNIACH ZAMIAST DECYZJI DOSTALAM INFORMACJE ZE WYSLALI DO POLSKI E401 :mad: I DALEJ SOBIE CZEKAM WLASCIWIE TO JUZ NAWET NIE CZEKAM SZKODA NERW ZDROWIA BANDA IDIOTOW I TYLE

Dajesz sobie w kasze dmuchać i tyle.
Ja składałem o chb po urodzeniu córki, wysłałem jedna formę, oni przysłali mi kolejne 4, z pytaniami o wrs, NIP itp.
Wypelnilem i napisałem list od siebie ze córka jest obywatelem brytyjskim(oboje rodzice Polakami), ńikt nigdy nie pobierał na nią nic w Polsce, nigdy tam nie była, ojciec ma stałego rezydenta, płaci podatki od x lat wiec czego wiecej chcieć.
Zasiłek zaczął szybko i bez zbędnych pytań wpływać na konto.
Trzeba ich krótko trzymać, jak popuscisz łańcuch za bardzo to cię pogryza :)

No nie zupelnie sie z Toba zgodze inaczej rozpatruja wniosek jak dziecko urodzilo sie tutaj i mieszka z rodzicami.Bardzo duzo ludzi oszukiwalo pobieralo zasilek i w uk i w swoim kraju ,chca dokladnie sprawdzac niech sprawdzaja slusznie ale bez przesady! wyslali papiery do Polski siedem miesiecy po zlozeniu przezemnie wniosku o chb.Dzieki za podpowiedz z tym listem sprobuje moze cos sie w koncu ruszy

Ale to nie jest sprawdzane dziecko, tylko rodzice, oni aplikuja, nie dziecko.Poza tym zasilek przysluguje, jak dziecko przebywa w Polsce pod opieka kogos, kto nie pracuje, nie placi podatkow, skladek ubezpieczeniowych.Jak pracuje, lub jego partner to pojawia sie problem.Taki opiekun jest zobowiazany pobierac zasilek w kraju, w ktorym placi podatki i ubezpieczenie.HMRC uwaza, ze do zaslku uprawniony jest ten, kto fizycznie zajmuje sie dzieckiem.Jesli nie ma opodatkowanego zrodla dochodu, to przyznaje zasilek temu, kto zapewnia te zrodlo-tobie w tym wypadku.

I jeszcze jedno, przy drugim dziecku, drugiej aplikacji nie jestesmy juz weryfikowani w Polsce.Przy pierwszej aplikacji automatycznie blokuje sie nam dostep do zasilku rodzinnego w Polsce.Zwykle przy drugim dziecku CHB dostaje sie szybciej, nasza aplikacja nie trafia do international team.Ja na zasilek na syna czekalam 4 miesiace, na corke dokladnie 7 dni.A o tej automatycznej blokadzie powiedzial mi pan z HMRC, jak prosilam go o aplikacje, by moc otrzymac CHB dla corki.Powiedzial, ze zasilek zostanie przyznany szybko, i tak sie stalo.

No to chyba raczej oczywiste ze nie sprawdzaja 12 letniego dziecka tylko jego opiekunonow,nie chodzi co po co i na co tylko o to ze czeka sie nawet po kilkanascie miesiecy to chyba tylko w uk tak moze byc

iwonka11 napisał:
No to chyba raczej oczywiste ze nie sprawdzaja 12 letniego dziecka tylko jego opiekunonow,nie chodzi co po co i na co tylko o to ze czeka sie nawet po kilkanascie miesiecy to chyba tylko w uk tak moze byc
tak naprawde to nie musisz tego pobierac, ktos zmuszal?

Iwonka, nie przesadzaj.W Polsce dostalabys gowno.Tam trzeba miec max.504zl w rodzinie na jednego jej czlonka, zeby otrzymac rodzinne.Bajzel maja, ale jak udasz sie gdzies o pomoc(zakladam, ze bylas), to sprawy wyjasniaja sie, staja sie klarowne, pieniadze zostaja wyplacone.
I jeszcze jedno, dziecko pozostaje pod opieka osob, ktore chyba jakis dochod maja, pracuja, lub sa na emeryturze, nie myslalas, ze to moze byc problem?8 miesiecy, w przypadku jak strona polska musi potwierdzic, przeslac, zalegalizowac to nie jest tak zle.Pieniadze otrzymasz.Chyba pracujesz, wiec te 80f w miesiacu to nie majatek i od tego nie zalezy byt twojego dziecka?Nie byloby zasilkow, musialabys sama utrzymywac potomka, to i opinia na temat tutejszych urzedow bylaby inna.Trzeba czekac, bo byli ludzie, ktorzy brali zasilki na dzieci pozostajace w Polsce, nie przesylali pieniedzy dla dzieci , a ich opiekunowie poprostu mieli zablokowany dostep do opieki socjalnej w Polsce.Ktos pomyslal, zmienil przepisy, to i teraz kontroluje 3 razy, zeby poprostu nie zrobic krzywdu...dziecku.

Powrót