Child benefit

• Autor wątku Autor wątku monikady
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikady

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Mam problem dotyczący child benefitów, oboje z mężem pracowaliśmy w Anglii ponad rok.W lipcu zeszłego roku mąż wysłał aplikację do Child benefit. Urząd angielski wystąpił o przesłanie dokumentów przez Urząd Marszałkowski,dokumenty zostały wysłane dwa razy i nadal nie ma ich w systemie,więc wysłałam je osobiście. Czy urząd w Angli przyjmie dokumenty wysłane przeze mnie? I drugie moje pytanie : czy jeżeli mój mąż wróci do Polski Child benefit zostanie wyrównany?z góry dziękuję za pomoc ;)

Dzien dobry!
Wróciłem do Polski w 2007r, ale do teraz pobieram child benefit. Niedawno otrzymałem, na polski adres, jakiś formularz z HMRC dotyczący child benefit właśnie. Czy będę musiał zwrócić child benefit za okres 2007-2011? Co jeśli zignoruję ten formularz?
Czesław

Miales prawo pobierac zasilek tylko do 12 tygodnii po wyjezdzie(jesli wyjazd byl spowodowany nagla choroba).
Bedziesz musial zwrocic.
Nie wiedziales, ze skoro nie pracujesz w UK, to nie przysluguje ci zasilek?
Jak zignorujesz, to pewnie przestana wyplacac, no i podejma kroki i wspolprace z polskimi urzedami, aby odzyskac bezprawnie pobrane przez ciebie pieniadze.
Zapomniales zadzwonic do HMRC przed wyjazdem?

HMRC moze ciebie oskarzyc o zwykly benefit fraud.
Wspolczuje, bo to jest przynajmniej z 18tysiecy zlotych.

Dzięki za odpowiedź.
Wyjechałem na 2 miesiące do Polski i miałem zamiar wrócić z powrotem do UK. Nie wyszło, bo po pierwsze rozchorowała się nasza córka - podejrzenie białaczki, (na szczęście nie), po drugie, zlikwidowanao firmę w której pracowałem, a nikt ze znajomych jakoś nie mógł mi niczego znaleźć. I tak wyszło. Z tym dzwonieniem do HMRC to też nie jest tak prosto, bo nie mówie po angielsku. Tu w UK jak dzwoniłem do jakiegos urzędu, to ja się przedstawiałem i mówiłem, że dalej w moim imieniu będzie mówił kolega, który zna język. Siłą rzeczy w Polsce trudno znaleźć kogoś kto mówi po angielsku i to na tyle dobrze, żeby coś wytłumaczyć i nie pokręcić.
Co z tym teraz zrobić? Zaproponować zwrot i pełną skruchę? Czy mogę sie powołać na trudną sytuację materialną? Ew. spłacać na raty?
Czesław

W hmrc bez mrugnienia okiem lacza z tlumaczem.Przez 4 lata mozna bylo w Polsce kurs skonczyc, i zaczac uzywac jezyka angielskiego w stopniu zaawansowanym.W Polsce sa tlumacze przysiegli...i od bolu studenci, ktorzy udzielaja korepetycji za 25zl za godzine.Brzmisz niepowaznie, wedlug mnie twierdzAC ZE PRZEZ 4 LATA NIE BYLO SPOSOBU, MOZLIWOSCI ZEBY SKONTAKTOWAC SIE Z HMRC.Co zrobiles z pieniedzmi?Jak nie wydales, to masz z czego dlug splacic.Jak wydales-to zdefraudowales.HMRC jeszcze nikomu krzywdy nie zrobilo, jak tylko mialo kontakt z dluznikiem i ten dobrowolnie chcial splacac dlug.

Hej!
Nigdy nie załatwiałem nic samodzielnie w urzędach, zawsze jakiś kolega za mnie prowadził rozmowę, wypełniał druki jak było potrzeba itd. Z początku nie miałem do tego głowy, z czasem zupełnie zignorowałem temat. Gdybym to od razu ogarnął, to bym uniknął problemu, a tak tylko zamiotłem wszytko pod dywan i teraz to wyłazi z powrotem. Wiesz, to trochę jak z wagarami - im dłużej Cie nie ma tym trudniej wrócić. Im dlużej to trwało tym trudniej było zabrać się do załatwienia sprawy.
pozdrawiam
Czesław

czeslawp napisał:
Hej!
Nigdy nie załatwiałem nic samodzielnie w urzędach, zawsze jakiś kolega za mnie prowadził rozmowę, wypełniał druki jak było potrzeba itd. Z początku nie miałem do tego głowy, z czasem zupełnie zignorowałem temat. Gdybym to od razu ogarnął, to bym uniknął problemu, a tak tylko zamiotłem wszytko pod dywan i teraz to wyłazi z powrotem. Wiesz, to trochę jak z wagarami - im dłużej Cie nie ma tym trudniej wrócić. Im dlużej to trwało tym trudniej było zabrać się do załatwienia sprawy.
pozdrawiam
Czesław
Wiec nadszedł czas by pozalatwiac zaległości, Im szybciej tym lepiej dla ciebie.
Oni nie odpuszcza i zawsze cie znajda przez Polska skarbowke, wiec lepiej sie do nich odezwij.

Dzięki za poradę. Czarno widzę oddawaniw takiej kasy z polskiej pensji... :(

Dzięki raz jeszcze

Czesław

dzien dobry mam pytanie pracuje na stale w uk ale porod i macierzynskie spedzam w Polsce.Wyslalm dokumenty o childe benefit i dostalam odmowe bo dziecko nigdy nie bylo w uk.Czy to jest zgodne z prawem i czy mam prawo do rodzinnego czy nie.Dziekuje za odpowiedzi

Powrót