child benefit

• Autor wątku Autor wątku arturo66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arturo66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
mam pytanie dotyczace Child Benefit od jakiegos czasu jestem na Invalidity Pension z racjii choroby
Do konca czerwca oficjalnie bylem jeszcze pracownikiem firmy choc juz pobieralem IP
Child Benefit co 4 miesiace wysylal mi taki list w ktorym potwierdzalem zatrudnienie dostalem taki i teraz oczywiscie nie ma gdzie podbic bo nie jestem zatrudniony do tej pory bralem CHB na 2 dzieci jedna z corek mieszka ze mna tutaj druga przyjedzie z mama w przyszlym roku mam nadzieje...
Czy oznacza to ze CHild Benefit mi zabiora? z uwagi na to ze nie pracuje.
Nie do konca tez rozumie jak wygladala sprawa mojego pracodawcy oficialnie dostalem p45 i redundancy w czerwcu a czy to oznacza ze przez caly ten okres kiedy bylem juz na IP oni odprowadzali za mnie skladki
Data zakonczenia employment jest czerwcowa
dziekuje i przepraszam za tyle pytan

to ciekawe co piszesz
bo według prawa aby otrzymac Invalidity Pension uprzednio trzeba być 2 lata na zwolnieniu chorobowym , Illness Benefit , zakładam ze byłes

"Have been incapable of work for at least 12 months and be likely to be incapable of work for at least another 12 months.."

Invalidity Pension

zakładam ze byłes na chorobowym przez okres co najmniej 12 miesięcy lub 24 - tu zasilek Ci przysługiwał choć pownieneś był to zgłośić do Sekcji Child Benefit :

"Changes in circumstances
You must notify the Department of Social Protection (DSP) of any changes in circumstances which may affect your Child Benefit claim. Changes which may affect your claim include:

Change of address
Child is no longer with you or in your care
Change of Post Office or other financial institution
Child aged 16 or 17 leaves full-time education
You or your child(ren) leave the State
You or your spouse, civil partner or cohabitant start work in another country

na odwrocie tej kartki której otrzymywałes te wszystkie punkty były wytłuszczone ze masz obowiązek to zgłosić
czyli kto inny Ci płacił ( nie pracodawca a Illnes Benefit Section )
druga córka nie mieszkała z Tobą !
Twoja zona pracuje w innym kraju EU ???

więc ,, sam widzisz jak jest ,( kwalifikuje się na FRAUD )

co do Invalidity Pension i dziecka na utrzymaniu , wszystko wyplaca jedna sekcja, nie tak jak do tej pory kazde euro z innego worka tylko za wszystkie Twoje płatnosci i całośc swidczen także na dziecko na utrzymaniu wypłaca teraz Invalidity Pension a tutaj znajdziesz informacje

Invalidity Pension

Bylem 2 lata na IB(mam nieuleczalne schorzenie genetyczne wieci tak sie do IP kwalifikowalem) ale w tym samym czasie podbijalem co 4 miesiace zaswiadzczenie w pracy jako ze bylem ich pracownikiem jesli by tak nie bylo to nie podbijali by mi tego
Child benefit dostawalem na obie corki bo pracowalem od 2002 roku mozna dostawac CHB nawet jak dzieci nie sa tutaj natomiast jedna z corek przyjechala do mnie teraz tu chodzi do szkoly i mieszka zemna.
takze nie bardzo rozumie gdzie jest FRAUD?
zadne z "Changes in circumstances" mnie nie dotyczyly poza adresem o ktory zmienialem ale ich informowalem o tym.

Pozdrawiam

Powrót