Chodnik przy posesji

• Autor wątku Autor wątku dorota b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam prośbę do użytkowników o poradę w sprawie wydawałoby się błahej a jednak.. Mój sąsiad załatwiając sobie po znajomości w firmie KPRD wylanie asfaltu na chodniku przylegającym do jego posesji zabrania parkowania aut na teoretycznie jego asfalcie .Nasza uliczka jest wąska i ślepa więc nie ma innych możliwości zaparkowania auta jak na chodniku. Czy ma do tego prawo ?
z tego co się orientuje to nie może zakazać parkowania gdyż chodnik jest częścią drogi i obowiązują tam przepisy ruchu drogowego .przecież on nie jest właścicielem tego chodnika a ze wylał za swoje pieniądze asfalt(powinno zrobić to miasto)mam nadzieję ze nie upoważnia go to do tego żeby zakazywał parkowania ..:what:

Znaczy się sąsiad własnoręcznie postawił znak "zakaz parkowania"? :)

to znaczy nie znak drogowy ale tabliczkę na swojej bramie "zakaz parkowania teren prywatny"

To jest najprawdopodobniej droga gminna, więc proszę zgłosić sprawę do urzędu gminy (miasta), który powinien to wyjaśnić z sąsiadem.

właśnie podobnie myślałam że administratorem chodnika jest miasto więc sąsiad nie może egzekwować swojego zakazu ..a czy np parkując w tym miejscu mogę wezwać straż miejską która potwierdzi sąsiadowi że mam do tego prawo >>?:rolleyes:

Jeżeli jest Pani na 100% pewna, że nie jest to własność prywatna, to można parkować.

Mam pytanie a mianowicie przy mojej posesji kładą chodnik i słyszałem, że jeżeli chodnik oddzielony jest od posesji pasem zieleni to obowiązek odśnieżania spoczywa na gminie. Mógłby mi ktoś napisać jaki szeroki musi być ten pas zieleni:?:

dokładnie tak liczą się tylko chodniki w bezpośrednim sąsiedztwie działki

To jest bezpośrednie sąsiedztwo. Ile muszę odsunąć płot od chodnika aby powstał ten pas zieleni?

działki nie płota ! - jeśli prawnie twoja działa styka się z działką wyłożoną od tej strony chodnikiem musisz odsnieżać

Powrót