Czyli płacenie szantażystom to jedyny sposób żeby nie mieć problemów? Kto wymyślał to durne prawo? Moja sprawa ciągnie się od 2011 roku. Dostałem upomnienie w sprawie naruszenia praw do kilku tysięcy piosenek w mp3. które trzymałem na własny użytek (sic!) - oczywiście na chomikuj.pl - szkody były wyliczone na ponad 6,000 zł! Żaden normalny człowiek nie dyspnuje taką kasą do wyrzucenia!
Przesłuchiwali mnie na policji - gdzie starszy aspirant mnie uspakajał i twierdził, że sprawa zostanie pewnie umorzona. Aktualnie mam wyznaczony termin procesu w sądzie karnym - i szczerze mówiąc nie wiem co mam zrobić z tym fantem. Ale nie to jest najgorsze. W sprawie zabezpieczono dysk (dobrze że nie cały komputer) i mojego tableta - z nakazu, wszystkie nośniki danych jakie znaleźli na chacie. I zrobili aferę z powodu nieoryginalnego windowsa, office'a, programu architektoniczego którego używałem do nauki na studiach, i kilku gier komputerowych. Jest 6 różnych spraw i rzekomi właściciele tych programów żądają ode mnie odszkodowań w łącznej wysokości 480,000 zł.
Na chomikuj.pl zaglądałem sporadycznie, ale wywaliłem wszystkie foldery z muzyką, filmami, grami komputerowymi. Zostawiłem tylko stare piosenki i filmy, takie za które nikt nie powinien ścigać - pewnego dnia dostałem wezwanie, nad którym wisiała ramka, że wiadomość została zgłoszona przez innych użytkowników jak oszustwo, była to wiadomość z kancelarii Codex. Sprawę olałem, jednak niedługo potem film został usunięty przez administrację. Chomikuj.pl wprowadziło mnie w błąd, a ja miałem przesłuchanie na prokuraturze - prokurator zapytał mnie czy jestem w ogóle poważny, bo tamte sprawy się za mną ciągną, a ja dalej robię swoje i czy zdaję sobie sprawę, że to już nie są żarty i mogę wylądować w więzieniu. Zrobiło mi się przez chwilę słabo. To było kilka dni temu. Dowiedziałem się, że firma Bailey & Morgan odpowiada za wyszukiwanie takich jak ja na chomikuj.pl i w mojej sprawie lepiej będzie jak się z nimi skontaktuję, gdyż moja sytuacja prawna jest bardzo skomplikowana i powienienem się z nimi dogadać jeśli jest jeszcze taka możliwość. Po powrocie do domu, z zamiarem usunięcia całego tego konta weszłem na chomikuj.pl i okazało się, że mam kolejną wiadomość zatytułowaną jako "Wezwanie przedsądowe", jednak treść wiadomości była całkowicie zablokowana i pisało, że stanowiła próbę oszustwa. Pomyślałem o Codex i Bailey & Morgan, gdyż wiadomość, którą otrzymałem ostatnio zatytułowana była tak samo. Skonatkowałem się z nimi. Okazało się, że faktycznie naruszyłem prawa do innego ich filmu i ta sprawa nie trafiła jeszcze na prokuraturę. Chcą łącznie 4,000 zł. - nie wiem już co mam z tym wszystkim robić i dlaczego chomikuj blokuje te wiadomości kłamiąc, że są oszustwem. Zresztą w ogóle przerasta mnie to wszystko i wiem, że nie będę miał jak zapłacić takich sum, pójdę do więzienia?