Chomik

• Autor wątku Autor wątku nsicree
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nsicree

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam pytanie
czy podawanie na forum linków do folderów na chomiku(do konkertnego pliku) jest nie legalne(tak samo jak dawanie na rapid itp.)
a jak tak to czy można to ominąć jakąś dobrą gadką w regulaminie ?

nie ma jednoznacznej interpretacji odnośnie tego, czy deep-link stanowi rozpowszechnianie utworu w rozumieniu Art.50.USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych", czy też nie stanowi. Zdania są podzielone, ja uważam przykładowo, że stanowi. Ale, oczywiście ostateczną decyzję może podjąć jedynie sąd, rozpatrując każdy indywidualny przypadek.
a jak tak to czy można to ominąć jakąś dobrą gadką w regulaminie ?
pomyliłeś forum... :D

aha :/
znaczy nie za fajnie
ale pare warezów się jakoś trzyma czyli co nikt sie nimi nie interesuje czy jakoś to załatwili ?

To kwestia wyłącznie mocy przerobowych policji...

aha a co może grozić za rozsyłanie takich linków ?

jeśli by takie linkowanie uznane zostało przez sąd jako nielegalne rozpowszechnianie utworów prawnie chronionych, to w grę mogłaby wchodzić odpowiedzialność z tytułu USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych":
  • Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. do 80. [odpowiedzialność cywilna]
  • Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

Samo podawanie linków na forum nie byłoby nielegalne pod jednym warunkiem. Jeśli na swoim chomiku masz tylko pliki, do których posiadasz prawa autorskie.
Jeśli jednak masz tam utwory stworzone przez innych i nie zdobyłeś na ich rozpowszechnianie licencji, nie powinieneś wklejać linków na forum (nie tylko na tym, ale również na innych). Nawiasem mówiąc samo udostępnianie na chomiku plików, do których nie masz praw jest nielegalne. Ale to taki szczegół... mało kto zwraca na niego uwagi w dzisiejszych czasach...

a jeśli linki które podaje nie prowadzą do mojego chomika ?

nsicree napisał:
a jeśli linki które podaje nie prowadzą do mojego chomika ?
a jakaż to różnica, jeśli prowadzą do treści naruszających prawa autorskie? Żadna...

Powrót