Choroba a wyrok sądu

• Autor wątku Autor wątku muflon84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muflon84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. Kilka miesięcy temu popełniłem przestępstwo, tj. jazda pod wpływem alkoholu oraz znieważenie funkcjonariusza na służbie (policjanta). Po tym zdarzeniu, parę miesięcy później trafiłem do szpitala z objawami ciężkiej depresji (podejrzenie Chad), niedawno wyszedłem. 1.Jeśli stwierdzono u mnie chorobę już po popełnieniu przeze mnie przestępstwa to czy mam szansę na łagodniejsze potraktowanie przez sąd, zwłaszcza, że choroba nie bierze się z dnia na dzień i mogłem być chory już w czasie popełnienia przestępstwa.
Czy mogę liczyć na stwierdzenie niepoczytalności i co, by to dla mnie oznaczało? 2. Czy jeśli nadal leczę się psychiatrycznie w poradni mogę odpowiadać przed sądem i zostać skazanym? 3. Czy jeśli byłem w tzw. ciągu alkoholowym w związku z psychicznym załamaniem mam szansę na łagodniejszą karę?

>1.Jeśli stwierdzono u mnie chorobę już po popełnieniu przeze mnie przestępstwa to czy mam szansę na łagodniejsze potraktowanie przez sąd,

Nie.

>zwłaszcza, że choroba nie bierze się z dnia na dzień i mogłem być chory już w czasie popełnienia przestępstwa.

To oceni biegły.

>Czy mogę liczyć na stwierdzenie niepoczytalności i co, by to dla mnie oznaczało?

Że trafisz na przymusowe leczenie do zamknietego zakładu psychiatrycznego.

>2. Czy jeśli nadal leczę się psychiatrycznie w poradni mogę odpowiadać przed sądem i zostać skazanym?

A dlaczego nie?

>3. Czy jeśli byłem w tzw. ciągu alkoholowym w związku z psychicznym załamaniem mam szansę na łagodniejszą karę?

Wprost przeciwnie.

1.Słyszałem, że osoba chora psychicznie nie może odpowiadać przed sądem, czy się mylę? A jesli nadal się leczę, to chyba jestem chory?
2. Jaką mam szansę na udowodnienie tego, że byłem chory przed popełnieniem przestępstwa i czy to oznaczałoby dla mnie przymusowe leczenie w szpitalu?

Nie odpowiada karnie za czyn zabroniony osoba niepoczytalna w chwili czynu. Choroba psychiczna nie zawsze jest równoznaczna z niepoczytalnością. To należy oceniać indywidualnie.
Popełnienie czynu zabronionego w stanie niepoczytalności może w niektórych wypadkach powodować osadzenie sprawcy przez Sąd w zakładzie psychiatrycznym.

Powrót