Choroba a zwolnienie z pracy !!!

• Autor wątku Autor wątku konkwista77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konkwista77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!!! oto problem z ktorym sie borykam .Pracuje przez holenderskie aizen biuro w tej samej firmie grubo ponad rok .Poltora miesiaca temu uleglem wypadkowi w domu po pracy (przeciecie w 3 palcach sciegien i nerwow) ,tego felernego dnia kolega zawiozl mnie do szpitale na nastepny dzien przeszedlem operacje okazalo sie ze rehabilitacja potrwa 3 miesiace.W zeszly piatek to jest 30 .11.1112 dostalem za posrednictwem poczty pismo z biura w ktorym jest napisane ze 12.10.2012 uleglem wypadkowi od 13.10.2012 nie jestem zdolny do pracy a 14 .10.2012 skonczyla sie umowa po miedzy mna a biurem(od kilku miesiecy umowy sa cotygodniowe bez podpisu pracownikow,czyli samoistnie sie przedluzaja).Dalej jest napisane iz ze wzgledu na nie uiszczanie przez ze mnie oplat za mieszkanie i ubezpieczenie mam 14 dni na opuszczenie lokom w ktorym mieszkam i oddanie pieniedzy za okres choryby w ktorym za mnie oplacali mieszkanie i ubezpieczenie z ktorego korzystalem za ich posrednictwem w przeciwnym wypadku sprawa zostanie skierowana do komornika.Moja koordynatorka tydzien po moim wypadku odwiedzila mnie w domu i powiedziala ze za moje mieszkanie i ubezpieczenie beda sciagac pieniadze od mojej dziewczyny na co sie nie zgodzilem i mysle ze z tad te wszytkie problemy .Wypadkowi uleglem 12.10.2012 zwolniony zostalem 14.10.2012 a pismo ktore dostem z biura otzymalem 30.11.2012 Czy biuro zrobilo to wszystko zgodnie z prawem i czy moge cokolwiek zrobic z tym problemem minimum do nowego roku mam rehabilitacje i nie chce rezygnowac z pracy,oczywiscie nie chce tez oddawac pieniedzy za mieszkanie i ubezpieczenie

Czy napewno wszystko zostało zgłoszone do pracodawcy? Czy został poinformowany o tym iż przebywasz na zwolnieniu lekarskim?
Sprawdź umowę o pracę, gdyż w umowie powinna być zawarta informacja nt. ewentualnego zachorowania, a także informacje odnośnie opłat za wynajem mieszkania/pokoju a także ubezpieczenia. Powinno to znajdować się w umowie o pracę lub być może aneksie, sprawdź!
Jeżeli Twoja koordynatorka powiedziała, że pieniądze będą ściągać z pensji Twojej dziewczyny - to już lepszej informacji nie usłyszałam. Ja bym poleciła, aby najlepiej ściągali te kwoty z pensji menagerki lub szefa firmy.

Powrót