chorobowe a staż?

• Autor wątku Autor wątku aya22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aya22

Użytkownik
Odpowiedzi
306
jestem chora i się wybieram do lekarza po zwolnienie lekarskie... i tu problem, bo jestem na stażu... wiadomo zatrudniającego trzeba poinformować... czy są wymogi, żeby to było np. osobiście lub telefonicznie? ale co ze zwolnieniem... zanosi się do urzędu pracy, czy do miejsca pracy?

czyli po wystawieniu zwolnienia lekarskiego muszę je osobiście pokazać pracodawcy a następnie zawieźć do Urzędu Pracy? czy wystarczy, że telefonicznie powiadomię pracodawcę o zwolnieniu, a po zakończeniu chorobowego pokażę mu zwolnienie a później je zawiozę do urzędu pracy? powyżej wskazany przez Sisii post nie zawiera odpowiedzi na moje pytania.

Jeżeli pracodawca przyjmie taką formę, to jego sprawa. Zwolnienie lekarskie do U.P. za sierpień przekazuje się dopiero we wrześniu razem z listą obecności.

Siisii napisał:
Jeżeli pracodawca przyjmie taką formę, to jego sprawa. Zwolnienie lekarskie do U.P. za sierpień przekazuje się dopiero we wrześniu razem z listą obecności.
No nie do końca. Zwolnienie powinno trafić do UP w ciągu 7 dni od jego wystawienia.

czyli rozumiem, że telefoniczne powiadomienie jest wystarczające? to dla mnie bardzo ważne, gdyż muszę wiedzieć, czy mam dostarczyć zwolnienie do pracodawcy osobiście, żeby odnotował chorobowe czy wystarczy żebym go zawiadomiła telefonicznie?

A ja radzę oryginał do PUP, a kserokopię do firmy w której odbywa się staż. I nie ma z czego robić problemu.

Powrót