Chorobowe - brak umowy i wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku jestememi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jestememi

Witam,
Mam taka sytuacje ze od 3 tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrozenia ciazy. Teraz mam nastepujace pytania :

1.Wiem ze srednia wynagrodzenia liczy sie z ostatnich pelnych przepracowanych 12 miesiecy - co jesli ostatnie chorobowe mialam w sierpniu? Srednia bedzie liczona z wrzesnia i pazdziernika?

2.Dodam ze wygasa mi w trakcie l4 umowa. Czy po zakonczeniu umowy moje l4 ciazowe liczy sie do lat pracy?

Prosze o pomoc

1/ Nie - podstawa chorobowego będzie taka sama jak w sierpniu.
2/ Jest to okres nieskładkowy, zaliczany przy ustalaniu prawa do emerytury i renty.

No to teraz ciekawa sprawa poniewaz od ostatniego l4 musi minąć 3 miesiace do naliczania nowej skladki prawda? (doczytalam) a kwestia jest taka w sierpniu moje zwolnienie bylo do 14 sierpnia a w listopadzie przynioslam zwolnienie dokladnie 15 listopada. Wydaje sie ze minely rowne trzy miesiace. Ale jak to sie ustosunkuje do wyliczenia wynagrodzenia?

jestememi napisał:
Wydaje sie ze minely rowne trzy miesiace.

Ale nie kalendarzowe.
Art. 43./ ustawy zasiłkowej/. Podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.

Od 14 sierpnia do 15 listopada są 2 m-ce kalendarzowe.

Ale podstawa nie może być chyba sam miesiąc sierpień prawda skoro pracowałam np od maja?

Odnośnie mojego drugiego pytania, czy chorobowe liczy się do moich lat pracy. Wlicza się ono do 365 dni uprawniających do uzyskania zasiłku dla bezrobotnych prawda?

Jeżeli chorowałaś w sierpniu, podstawa liczona jest jako średnie wynagrodzenie z przepracowanych pełnych m-cy /trzech - maj, czerwiec, lipiec/ lub /dwóch - czerwiec, lipiec/.

Okres zasiłku chorobowego po zatrudnieniu wlicza się do wymaganych 365 dni.

Powrót