CHOROBOWE - brak wypłaty pacodawca / AOK

• Autor wątku Autor wątku Gościu84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gościu84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mam problem w kwestii chorobowego w Niemczech. Dnia 04.01.2016 zawarłem umowę z pracodawcą w Niemczech na czas określony do dnia 31.03.2016. 25.01.2016 doznałem urazu kolana, przez co byłem zmuszony do serii badań oraz wzięcia zwolnienia lekarskiego, na którym jestem od dnia 25.01.2016. Uraz zdarzył się w domu. W dniu wypłaty pracodawca wypłacił mi wynagrodzenie za 3 tygodnie przepracowane i udzielił informacji na moje pytanie odnośnie reszty wynagrodzenia, iż on jest w mojej obecnej sytuacji zobligowany do wypłaty jedynie tego, co przepracowałem, ponieważ od początku umowy nie przepracowałem 4 pełnych tygodni. Jednocześnie nakazał mi czekanie na dokumenty z AOK, bo jego ta sprawa nie dotyczy finansowo i mi nie pomoże w mojej sytuacji (oczywiście zwolnienia przedłożone pracodawcy). Czekałem... ale po drugim tygodniu stwierdziłem, że dokumenty chyba nie przyjdą i pracodawca wprowadził mnie w błąd... Zabrałem dokumenty i udałem się z nimi do pracownika AOK, który w dniu dzisiejszym zgłosił moje chorobowe, jednakże po wprowadzeniu moich danych i zapoznaniu się moja sytuacją, otrzymałem telefon z informacją, iż w moim przypadku to pracodawca powinien mi wypłacić wynagrodzenie do 6 tygodni chorobowego... Już sam nie wiem, co dalej robić. Nie chcę znaleźć się w sytuacji, w której za niedługo skończą mi się środki do życia, a za mieszkanie i jedzenie zapłacić będę musiał... bardzo proszę o rzetelną pomoc w moim przypadku, ponieważ rozważam już nawet wydanie ostatnich pieniędzy na prawnika, ponieważ czuję sie bezsilny wobec zaistniałego problemu.

Pracodawca dobrze Cię poinformował i nie zostałeś oszukany. Jeśli faktycznie nie masz przepracowanych pełnych 4 tygodni, to pracodawca Ci nie płaci za chorobowe.

Otóż moi drodzy Państwo... sprawa została rozwiązana i nie prawdą jest, a wręcz bezprawiem okazało wstrzymanie przez pracodawcę moich świadczeń... DLA WIADOMOŚCI przyszłych zainteresowanych tematem:
Żeby pracodawca wypłacił nasze chorobowe (pierwsze 6 tygodni) należy przepracować 4 pełne tygodnie, ale liczone są one od początku kontraktu. Jeśli macie umowę np. od 10.06.15 do 23.12.15 w firmie "X" i nową zawrzecie np. 02.02.16 w tej samej firmie "X", to pierwsze 4 tygodnie macie już zaliczone od 10.06.15-09.07.15 jeśli przerwa pomiędzy pierwszą umową, a drugą nie jest dłuższa niż 6 miesięcy w tej samej firmie "X" i w przerwie tej nie podjęliście pracy u innego pracodawcy.
A więc korzystajcie z wiedzy, bo są to całkiem nowe przepisy i wiedza ta może zaoszczędzić wam czasu, nerwów i pieniędzy, ponieważ jeśli odpowiednio szybko nie zareagujecie, możecie stracić świadczenia chorobowe poprzez krótkie terminy dochodzenia swojego w DE. Pozdrawiam!

J anie do konca zrozumialam twoje kontraktowanie sie co pól roku. Albo pracuje, albo nie??

...zrozum, że nie wszędzie gdzie przyjedziesz pracować dostajesz umowę na cały rok... poza tym przyjechałem w połowie roku i dostałem umowę do 19.12.15... a kolejnej nie mogłem zawrzeć na dłuższy czas niż 3-miesiące, ponieważ w PL czeka na mnie przedsięwzięcie jakim jest ślub i rozbudowa domu, co rozmija się z dłuższym pobytem. Moje warunki przy zawieraniu umów były jasne... natomiast niejasne zasady powstały, kiedy doświadczyłem urazu. Zresztą, czy na tym forum rozbijamy czyjeś priorytety? Czy też może staramy się pomóc sobie wzajemnie poradami i rozwiązaniami?

Absolutnie, zadne priorytety, jednakze zadziwil mnie twój sposób na zycie. Ale to twoje zycie, a mnie sie dziwic jemu wolno :)

Możesz kolego @Gościu84 powiedzieć jak odzyskałeś pieniądze
gdyz mam podobny problem do Twojego

Z góry Dziękuje

Powrót