Chorobowe po ustaniu stosunku o pracę

• Autor wątku Autor wątku RogerIZ28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RogerIZ28

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam
Chyba zawaliłem jedną rzecz..

Z dniem 30 lipca nastąpiło rozwiązanie stosunku o pracę, kilka dni przed końcem miałem L4 które skończyło się już w okresie zakończenia stosunku o pracę.

Miałem też zarejestrowaną firmę więc złożyłem rejestracyjne dokumenty do ZUS od 1lipca.

I tutaj chyba spaprałem sprawę, na umowie miałem wysoką stawkę, na firmie jestem na minimalnej. Dostałem więc zasiłem z minimalnego tak mi się wydaje gdyż za 8dni L4 było to z 700zl.
Czy powinienem złożyć korektę ZUA/ZWUA i zgłosić się do ubezpieczenia od pierwszego dnia po ustaniu L4?

Raz ze nie będę musiał płacić chyba społecznego za ten okres, a dwa że wydaje mi się że będę miał wypłacone wówczas wg średniej stawki z kilku poprzednich miesięcy?

Czy nikt się nie doczepi robiąc taką korektę? Rozumiem że nie zostanie to zinterpretowanie jako 'kombinowanie' bo wydaje mi się że tak to właśnie powinienem zrobić a ja niepotrzebnie oskładkowałem okres który nie powinien być prze zemnie opłacony..

W czasach kryzysu i utraty pracy każdy grosz się liczy..

MH

Nikt nic nie wie?
Otrzymalem pismo z ZUS, że po ustaniu stosunku wg nich kontynuuję działalność więc nie należy się chorobowe.

Ale co jeżeli ja bym zgłosił się do ZUS po tym okresie L4? tzn zrobił teraz korektę

Powrót