Chorobowe, przerwane urlopem?

• Autor wątku Autor wątku Qwerty50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qwerty50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, od 5 tyg byłem na zwolnieniu lekarskim u niemieckiego pracodawcy.Choruje na kręgosłup. Jak wiadomo do 6 tyg za chorobowe płaci pracodawca. Aktualnie jestem na zaległym urlopie od tygodnia, lecz ból kręgosłupa znów daje o sobie znać. Czy mogę iść na zwolnienie lekarskie na urlopie? Czy musze poczekać na zakonczenie urlopu(jeszcze 5 dni) i kolejne pytanie: Gdy pójdę na l4 to kto teraz mi za nie zaplaci? Krankenkasse ,czy znów pracodawca? Jak to wygląda?

Mozesz isc na zwolenienie na urlopie, ale musisz natychmiast przeslac 1 kopie zwolnienia pracodawcy, 1 kasie chorych, podajac adres pobytu, jesli nie jestes pod normalnym adresem zameldowania.
Poniewaz jest to "kontynuacja" tego samego schorzenia, przez maks. 1 tydzien bedzie placil pracodawca, a potem kasa chorych (alo to jest juz wtedy ok. 70% zarobkow, a nie wszystko)

Pytam,bo miałem teoretycznie przerwe w zwolnieniu 1tydz. i nie wiem jak to wygląda z platnoscią. Dzieki

Przerwa nie gra roli, liczy sie, czy to jest to samo schorzenie w obrebie bodajze jednego roku.

Rozumiem,czyli pracodawca placi tylko tydzień reszta krankenkasse tak?

Powrót