Chorobowe vs koniec stazu

• Autor wątku Autor wątku daroo94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daroo94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
WItam! jestem tu nowy, nie bardzo wiem gdzie miałbym się zgłosić z moim problemem, dlatego z góry przepraszam jeżeli wybrałem zły dział.

Mianowicie: odbywam staż przez urząd pracy, który kończy się 1 lutego 2015r. . po tym okresie powinienem dostać umowę o prace od zakładu, w którym odbywałem staż. Tak by się stało gdyby nie jeden incydent. 22.01.15 Miałem wypadek (po godzinach pracy, także odszkodowanie mnie nie obejmie). Zerwałem więzadła w kolanie, lekarz ortopeda od razu wypisał chorobowe mówiąc mi, że okres rehabilitacji i powrotu do zdrowia może potrwać trochę czasu. Staż kończy się za kilka dni a ja zostanę zatem bez nowej umowy, gdyż będę ciągle na zwolnieniu lekarskim . Mam pytanie co dalej mnie czeka? Czy mam okazję dostać jakieś pieniążki podczas gdy będę przebywać na tym chorobowym??o co mam się teraz starać, żeby nie zostać całkowicie bez środków do życia? Dodam że kontuzja uniemożliwia mi prace gdyż jestem spawaczem także nie ma mowy o powrocie przed wyleczeniem kontuzji
Proszę o poradę.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam

daroo94 napisał:
Czy mam okazję dostać jakieś pieniążki podczas gdy będę przebywać na tym chorobowym?

Otrzymasz pełne stypendium za staż, ale tylko do 1 lutego.
Nie nabyłeś prawa do zasiłku chorobowego, więc z tego tytułu nic nie będzie płatne.
Aby podjąć zatrudnienie należy mieć zdolność do pracy.

Niestety, tak jak wyżej napisała Siisii
Kobieta.gif
żadne świadczenia pieniężne w trakcie zwolnienia lekarskiego nie będą przysługiwać.
Pozostaje natomiast kwestia wywiązania się przez pracodawcę z obowiązku zatrudnienia po stażu. Dopóki będzie trwało zwolnienie pracodawca nie może Cię zatrudnić, ale też ze swojej strony warto trzymać rękę na pulsie, bo umowa z PUP zobowiązuje pracodawcę do zatrudnienia, więc warto upewnić się w PUP czy na pewno odroczono termin Twojego zatrudnienia.
Czy lekarz wskazał jakiś przybliżony termin trwania niezdolności do pracy?

Ostatnia edycja:
Powrót