Chorobowe w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Shocek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shocek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam 4 miesiace temu złamałem rękę, przebyłem operacje w Niemczech do dzis mam problem z nerwem promieniowym przez co nie moge pracowac. Pisze do was poniewaz w grudniu konczy mi sie kontrakt wiec prawdopodobnie nie dostane nowego z racji tego ze choruje i kasa chorych w Niemczech mi teraz placi , czy byla by mozliwosc kontynuowania leczenia w Polsce i otrzymywania chorobowego dalej w walucie euro ? Badz co powiniennem wedlug was zrobic ?

problem polega na tym tez ze mieszkam na mieszkaniu wynajętym przez pracodawcę takze jak nie dostane kontraktu nowego strace mozliwosc zakwaterowania w tym mieszkaniu

Abyś był ubezpieczony dalej musisz gdzieś pracować aby opłacać składki do kasy chorych. Najlepiej zadzwoń do kasy chorych i zapytaj się co ze świadczeniami (bo po 6 tyg zwolnienia kasa chorych płaci) gdy przestaniesz pracować.
Pamiętaj że jak wyjedziesz z Niemiec to musisz się wypisać z kasy chorych inaczej składki będą dalej naliczane. Wypisać się możesz tylko wtedy gdy będziesz gdzieś indziej ubezpieczony (NFZ).

Powrót