chory psychicznie terroryzuje szkołę

• Autor wątku Autor wątku Phoenix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Phoenix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, zwracam się do użytkowników z prośbą o wskazówkę co do wyboru postępowania w tej sprawie. W szkole podstawowej mojej siostry jest chore i niebezpieczne dziecko, które wciąż bije, dokucza i grozi innym. Zarząd szkoły jest bierny. Matka tej patologicznej sieroty na uwagi odpowiada pyskowaniem. Początkowo zamierzałem obić jej gębę albo zastraszaniem skutecznie zniechęcić bachora do gnębienia siostry, ale postanowiłem zacząć od drogi prawnej. Nie wiem jednak co będzie najskuteczniejsze, powołać się na konkretny przypadek, np. grożenia, zebrać świadków itd., czy zastosować jakieś ogólne żądanie o usunięcie go ze szkoły/umieszczenie w odpowiednim ośrodku. Liczę na radę, która pozwoli mi obrać jeden kierunek działania.

Skąd wiesz,że "jest to chore dziecko"?? czy jest to szkoła integracyjna?

Jest takie przekonanie, nikt nie raczył go zbadać, ale na pewno jest conajmniej patologiczne. Szkoła nie jest integracyjna.

Na badanie psychologiczne dziecka zgodę musi wyrazic rodzic i tutaj szkoła nie ma wpływu na decyzję rodzica.
Proponuję zorganizowanie w szkole spotkania z udziałem dziecka krzywdzonego i stosującego przemoc i ich rodziców oraz pedagoga szkolnego i wychowawcy. Jeżeli w dalszym ciągu chłopiec będzie prezentował zachowania destruktywne (przy biernej postawie matki) warto zgłosic sprawę do Sądu Rodzinnego.
Bywa tak,że uczeń zachowujący się agresywnie w szkole wyładowuje w ten sposób napięcia emocjonalne i stres, których źródło istnieje w domu rodzinnym.

Jaki dokument należy sporządzić w celu zgłoszenia sprawy do Sądu Rodzinnego?

Zwykłe pismo informujące Sąd o istniejącej sytuacji z uwzględnieniem postawy matki i szkoły. Sąd podejmie odpowiednie działania.

Powrót