Chwilówka na 14 dni a brak zapłaty a koszty monitów !!!

• Autor wątku Autor wątku maskotka777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maskotka777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, brałem kredyt tak zwaną chwilówkę 200 zł. na 14 dni i nie spłaciłem.Minęły może przeszło z 2 miesiące a napisali z Intrum coś tam że na dług składa się kwota kapitału czyli 200zł+koszt na 14 dni czyli 50 zł.+i tu właśnie jakiś monit który wycenili sobie na 50 zł+kolejny monit czyba tym razem na 40zł+wiadomość sms za 10 zł.czy jakoś tak że dziś jest z ok.380zł. Czy to jest tylko straszenie że monit tyle może kosztować? Czy te firmy działają na granicy prawa? Bo przecież ktoś za monit mógłby nie tyle 50zł. co podać i 200 czy 300zł. Czy ja muszę się z tym liczyć czy mogę ich nastraszyć sądem że to niedopuszczalne i należny jest im kapitał z kosztami z ewentualnymi odsetkami...?

A masz podane w umowie którą podpisałeś jakie koszty ponosisz za monity?

Tak owszem ale zastanawia mnie to czy jak to się mówi o lichwie są one dopuszczalne i możliwe tz. czy tym samym można podać czy 200 czy 300 bądż 500 zł., bo przecież to byłaby jakaś paranoja aby za monit 50 zł.płacić...

Takie koszty "monitów" stanowią klauzule niedozwolony i należy to kwestionować, tak samo jak pewnie inne warunki umowy. Jak się nazywa przedsiębiorca?

Ferratum Poland Sp. z o.o. W skład tej grupy wchodzi EKSPRES KASA.

To może podaj z umowy jak brzmi ten paragraf z kosztami monitów

Jest jeden z punktów w dziale KOSZTY ZWIĄZANE Z UDZIELENIEM POŻYCZKI, który mówi że: Klient zapłaci Pożyczkodawcy opłatę upominawczą za każdy monit wysłany do Klienta listem poleconym przez Pożyczkodawcę lub osobę trzecią działającą w imieniu Pożyczkodawcy. Opłata upominawcza za wysłanie pierwszego monitu po upływie 7 dni od wystąpienia opóźnienia wynosi 30 zł., opłata upominawcza za wysłanie drugiego monitu po upływie 14 dni wynosi od wystąpienia opóźnienia wynosi 50 zł., opłata upominawcza za wysłanie trzeciego monitu po upływie 25 dni od wystąpienia opóźnienia wynosi 50 zł.,opłata upominawcza za przesłanie czwartego monitu 35 dni od wystąpienia opóźnienia wynosi 50 zł.Następnie w kolejnym punkcie jest napisane że gdy opóźnienie przekroczy 45 dni Pożyczkodawca będzie uprawniony samodzielnie lub za pośrednictwem innych podmiotów do zamieszczenia informacji w KRD itd. Chodzi mi o to czy te koszty w/w są wiążące i zgodne z prawem, gdyż równie można było by podawać przy każdym opóźnieniu 100 czy 150 zł. i podawać jakie są koszty co 10 dni dalej czyli po 55 dniu po 70, 90 itd. Rozumiem odsetki za nieterminową zapłatę ale kosztów tych monitów nie bardzo, gdyż wynika z nich że można brać ile się da...

Banki robią to samo, np. w Kredyt Banku monit o zaległej racie kredytu wynosi 50 zł po 3 tygodniach, potem po 4 tygodniach kolejny monit za 50 zł i w miesiąc już jest 100 zł. Nie tylko parabanki kradną:).

Gdzie można zgłosić taką sprawę. Czy w jaki sposób domagać się i ewentualnie na co się powoływać aby nie płacić takich kosztów za monity.

Zgłosić najlepiej do siebie. Jak podpisujesz umowę, to ją przeczytaj, łącznie z regulaminem. Skoro się zgodziłaś, to para(bank) egzekwuje to, co podpisałaś. Brutalne, ale prawdziwe. Też uważam, że np. 100 zł miesięcznie za monity, to zwykłe złodziejstwo, ale tacy panowie na Wiejskiej swoimi kretyńskimi ustawami na to zezwalają, więc wszystko jest w majestacie prawa:).

@ArturKrk jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to lepiej nic nie pisz.

@maskotka777 udaj się do Rzecznika konsumentów w Twoim powicie i powiedz mu o sytuacji. Wskaż, że taki zapis jest klauzulą niedozwoloną (wpisaną zresztą do rejestru). Ponadto możesz zgłosić tego przedsiębiorce do UOKiKu.

Powrót