Chwilówka przez internet

• Autor wątku Autor wątku Dowgird
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dowgird

Użytkownik
Odpowiedzi
360
Witam co prawda sprawa zakończona komornik zajął to co trzeba , ale nurtują mnie wątpliwości co do zasadności kwoty . Sprawa jest stara ale brak było prawidłowego doręczenia i mogę wnieść sprzeciw tylko nie wiem czy warto .

Chwilówka z 04/2014 w EPU 02/2015 ( nie było przedawnienia, nakaz zapłaty) pozwali mnie o 1408,25 bez odsetek plus 210,38 tytułem zwrotu kosztu procesu . Tymczasem na ich stronie płatności wyglądają w następujący sposób:

800 zł pożyczka
spłaty
216 zł - 05/2014
1300,55 - 06/2015
341,08 - 07/2015
193,74 - 07/2015

a co jest zapisane w umowie pożyczki?
że by ustosunkować się do zadanego pytania trzeba mieć przed nosem kwity,

No to pies pogrzebany umowy nie mam gdyż jej nie pobrałem nie podpisałem ani nie odesłałem aczkolwiek napisałem aby mi ją przesłali na maila natomiast z e-sądu jest następująca informacja :

"...
Wnoszę o zasądzenie na rzecz Powoda od Pozwanego następujących kwot:
numer wartość waluta opis odsetki dowody data
wymagalności
1408,25 PLN bez odsetek
dowód
nr 1 2014-06-23
Strona 3 z 11
dowód
nr 2
oraz
zasądzenie zwrotu kosztów sądowych 30,00 zł
zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego 180,00 zł
zasądzenie zwrotu innych kosztów 0,38 zł
U Z A S A D N I E N I E
Działając w imieniu strony powodowej MiniCredit Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS
0000371165 NIP:5252494263 (pełnomocnictwo dla radcy prawnego ....... z dnia 2014-03-20 )
wnoszę o:
1.wydanie nakazu zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym i orzeczenie, aby strona
pozwana ........... zapłaciła na rzecz strony powodowej MiniCredit Sp. z o.o wymagalne
zobowiązanie w wysokości:
- Kwota należności głównej 1 408,25 zł
2.zasądzenie od strony pozwanej .......... na rzecz strony powodowej MiniCredit Sp. z o.o
zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów prowizji pobranej od uiszczonej przez stronę powodową od
pozwu opłaty sądowej oraz kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych;
3.nadanie nakazowi zapłaty wydanemu w elektronicznym postępowaniu upominawczym klauzuli
wykonalności po jego uprawomocnieniu;
W przypadku wniesienia sprzeciwu wnoszę o :
1.wydanie wyroku orzekającego, aby strona pozwana ........... zapłaciła na rzecz strony
powodowej MiniCredit Sp. z o.o kwotę 1 408,25 zł
Strona 4 z 11
2.zasądzenie od strony pozwanej .......... na rzecz strony powodowej MiniCredit Sp. z o.o.
zwrotu kosztów procesu (w tym kosztów opłaty skarbowej od pełnomocnictwa w kwocie 17,00 zł i
kosztów prowizji pobranej od uiszczonej przez stronę powodową od pozwu opłaty sądowej) oraz
kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych;
3.przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność strony powodowej.
Ponadto strona powodowa wnosi o przeprowadzenie dowodów z:
- umowy pożyczki 2500148544 2014-04-23
- wezwania do zapłaty z dnia 2014-12-31
Jednocześnie powód pragnie nadmienić, iż indywidualny numer konta, na który dłużnik powinien
wpłacić należność to .............................
Informacja dla Sądu: zwroty z tytułu opłat sądowych prosimy o dokonywanie na rachunek bankowy
numer: .........................................
Właścicielem rachunku jest Kancelaria Prawna RAVEN Krupa&Stańko ul. Legnicka 56; 54-204
Wrocław
Uzasadnienie
Strona pozwana ........... oraz MiniCredit zawarli na piśmie umowę pożyczki dnia 2014-04-
23. Powód zobowiązał się do udzielenia pożyczki stronie pozwanej. Natomiast strona pozwana
zobowiązała się do zwórcenia pożyczki w terminie nie krótszym niż 5 dni a nie dłuższym niż 30 dni.
Z tego względu, iż strona pozwana nie wywiązała się z przyjętego na siebie zobowiązania,
niespłacona kwota należności głównej stała się wymagalna..."

Ostatnia edycja:
za dużo to też nie mówi, szkoda że nie posiadasz umowy pożyczki,
pożyczyłeś 800,00 zł a według umowy ile miałeś do spłaty?

1016 zł a kwota 216 zł z 05/214 to przedłużenie. Poczekam jak otrzymam umowę to wrzucę .

Uzyskałem informację iż firma nie posiada podpisanej umowy i nie są w stanie mi jej przesłać.

Dowgird napisał:
Uzyskałem informację iż firma nie posiada podpisanej umowy i nie są w stanie mi jej przesłać.
to na jakiej podstawie mogą żądać od twojej osoby pieniędzy nie mając podpisanej umowy pożyczki?
Dowgird napisał:
Ponadto strona powodowa wnosi o przeprowadzenie dowodów z:
- umowy pożyczki 2500148544 2014-04-23
jeżeli jeszcze nie wnosiłeś sprzeciwu to wnieś, jestem ciekaw czy przedłożą przed sądem podpisaną umowę pożyczki w oryginale,

Umowa pożyczki nie musi być podpisana. Tak dla jasności

digiton napisał:
Umowa pożyczki nie musi być podpisana. Tak dla jasności
Dodatkowo, sądząc z tytułu wątku, tu nie było pisemnej umowy.

Ja Malinowski napisał:
Dodatkowo, sądząc z tytułu wątku, tu nie było pisemnej umowy.

Należało ją wydrukować podpisać i odesłać pod wskazany adres zgodnie z wytycznymi otrzymanymi na maila i tak też zostało uczynione.
I dwa w uzasadnieniu powołują się na zawartą umowę pisemną.
Mnie natomiast zaciekawił fakt z pozwu 1408,25 bez odsetek , skoro pożyczka była 800 zł.Nie ma informacji jaka kwota pożyczki ile odsetki lub inne naliczenia.

Ostatnia edycja:
Jak znam życie, to w umowie było zastrzeżenie, że jej nie odesłanie nie skutkuje nieważnością umowy. A to, że Tobie nie chcą wysłać egzemplarza, to nie znaczy że go nie mają. Tym bardziej, że go odesłałeś. Złożysz sprzeciw, oni uzupełnią braki i co? Dostaną świeży wyrok zasądzający. Może o 2 stówki niższy. W ogóle bym tego nie tykał na Twoim miejscu, bo narobi się zamętu.

digiton napisał:
W ogóle bym tego nie tykał na Twoim miejscu, bo narobi się zamętu.

Jasne , rozumiem i tak też zrobię dziękuję.

Ostatnia edycja:
Powrót