Chwilówki, a przejście długu na rodzine

• Autor wątku Autor wątku mochna830
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mochna830

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam ogromny problem.

Brat jest uzależniony od hazardu i zaciąga nowe długi w "chwilówkach".

Początkowo rodzice spłacali wszystkie należności, ale na tą chwilę nie są już w stanie tego robić, a z czasem pojawią się nowe zobowiązania.

I tutaj pytanie: czy jest możliwość uwolnienia się od długów brata aby mógł sam za nie odpowiadać?

Boję się, że długi urosną do ogromnej kwoty i przejdą na rodziców, a w następnie na mnie i moją rodzinę.

Proszę bardzo o pomoc.

Za zycia brata zadne dlugi nie przejda na rodzine wiec nic nie trzeba splacac.
A po jego smierci odrzucic spadek i po temacie.

Brat zamieszkuje z rodzicami ?

Rodzice mieszkają w bloku komunalnym, a samo mieszkanie nie jest ich własnością. Co stanie się w momencie kiedy brat się wyprowadzi lub rodzice go wymeldują.
I jeszcze jedno: czy po śmierci lub niewypłacalności rodziców komornik może zająć moje mienie lub drugiego brata? Proszę wybaczyć liczbę pytań, ale w tym temacie jestem zielony, a w internecie nie znalazłem żadnych konkretnych zasad prawnych.

mochna830 napisał:
Rodzice mieszkają w bloku komunalnym, a samo mieszkanie nie jest ich własnością. Co stanie się w momencie kiedy brat się wyprowadzi lub rodzice go wymeldują
Czytałeś poradnik wskazany post wcześniej ?
Wątpię.
mochna830 napisał:
czy po śmierci lub niewypłacalności rodziców komornik może zająć moje mienie lub drugiego brata?
https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/335124-poradnik-spadkobiercy-spadkodawcy-przeczytaj.html

Skoro brat zamieszkuje razem z rodzicami, to nie ma takiej siły aby go można było wymeldować.

Powrót