Chwilówki, a upadłość w Wielkiej Brytanii

• Autor wątku Autor wątku Janeeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janeeek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam taki problem, jakiś czas temu wpadłem w pętlę pożyczkową (spłacałem jedną pożyczkę, następną - pod wpływem straszenia komornikiem, nawet w przypadku 1 dniowego przekroczenia terminu spłaty, teraz wiem, że był to chwyt marketingowy), długi urosły do powiedzmy kilkudziesięciu tys zł, w latach 2017-2019 mieszkałem w Anglii więc złożyłem wniosek o upadłość kosumencką (tamtejsze Bankruptcy), który został zaakceptowany w marcu 2019 roku i miał wejść w życie w ciągu roku (na terenie wszystkich państw UE, na podstawie prawa UE które w pełni obejmowało wtedy również Anglię). Do dzisiaj zdarza mi się otrzymywać telefony od firm chwilówkowych, które wyglądają tak "kiedy spłacę całość zadłużenia?", "zawiadomienie do komornika jest już przygotowane", "nie wiemy nic o upadłości" (są to niektóre firmy, bo pewna część spraw została już dawno przekazana do komornika - pobierane są pieniądze z mojego konta). I do konkretnego pytania - jak taka upadłość miała mi pomóc? Jak mam się posługiwać tym faktem/ dokumentem? Bo w tej chwili całkiem pogubiłem się w tym, jak taka upadłość działa, nie wiem komu, kiedy i czy w ogóle komuś starać się coś płacić, a komu nie (jestem aktualnie bezrobobotny). Bardzo proszę o wyjaśnienie kogoś kto zna przypadki upadłości w UK i ich wpływ na polskie pożyczki, bo z tego co wiem, wielu Polaków korzysta/ korzystało z takiego rozwiązania.

Powrót