chwilówki ratunku

• Autor wątku Autor wątku gumiss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gumiss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
potrzebuję pilnie pomocy, mąż bez mojej wiedzy nazbierał na chwilę obecną (dowiedziałam się dwa dni temu) 82 tys długów w 22 różnych firmach. Oczywistym jest ze nie jest w stanie tego w zaden sposób spłacić. Mamy wspolnote majatkową, córkę 5 letnią, oprócz tego hipotekę na 240 tys na mieszkanie. jeżeli ogłosi mąż upadłość to syndyk zabiera również mieszkanie.
Czy jest jakas możliwość poza upadłością by coś z tym zrobić? Czy to prawda ze nie spłacając zrywa sie z nimi umowę i wtedy moze dojsc do ugody w spłatach?. wiem ze Vivus nie podejmuje negocjacji w spłatach.
Proszę o pomoc co z tym robić? czy rozwód i podział majątku uchroni mnie przed skutkami?

To wszystko zależy. Jeśli to jesteście w stanie spłacić to jak najbardziej ugody będą możliwe. Inna sprawa że czasami nie ma z kim rozmawiać. Chwilówki nie były brane za Twoją zgodą, więc egzekucja z majątku wspólnego Wam nie grozi.

Ale grozi wprowadzenie przymusowej rozdzielności majątkowej i podział majątku. Na wniosek wierzyciela.

digiton napisał:
Chwilówki nie były brane za Twoją zgodą, więc egzekucja z majątku wspólnego Wam nie grozi.

Czy zatem jeżeli współmałżonek weźmie kredyt bez zgody i wiedzy drugiego małżonka, nie może żądać obarczenia tego drugiego równym podziałem w spłacie tego zobowiązania? Możesz podać podstawę prawną? Mam właśnie ten temat poruszany w sprawie która jest w sądzie.

Wierzyciel nie może żadać zaspokojenia się z majątku wspólnego. Małżonek to temat osobny. I żądać tego może, ale od współmałżonka. A wierzyciel związany jest tytułem wykonawczym.

Nie o to mi kolego chodzi... czy jak w przypadku autorki tego wątku mąż zaciąga kredyty bez zgody i wiedzy żony, po czym załóżmy te kredyty (nawet nie wszystkie) spłaca, czy mąż może wystąpić na drogę sądową wobec żony o dochodzenie połowy spłaconych zobowiązań powołując się na wspólność majątkową? Nawet niech to będzie lata po rozwodzie? Czy jakiś przepis prawny może chronić w takim wypadku żonę?

Ostatnia edycja:
Źle na to patrzysz - w wypadku sprawy cywilnej pytanie powinno być, czy jakiś przepis prawny umożliwia to mężowi - a na to odpowiedź brzmi: zależy, na co pieniądze z kredytów zostały przeznaczone i czy mąż może to udowodnić.

Powrót