M
Mathias
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 53
Robie sobie swoja stronę i zamierzam umieścić na nich pliki cookies i nie umiem dostatecznie jednoznacznie sobie odpowiedzieć jakie w swojej sytuacji obowiązki prawne (zwłaszcza z zamieszaniem dot RODO). Otóż te pliki będą służyły jedynie do monitorowania popularności posczególych części strony. Dane zbierane przez stronę i zapisywane w przegądarkach gości nie będą zawierały żadnych danych -moim zdaniem - indywidualnych (takie które mogą jakoś identyfikować kogoś) a jedynie informacje na jakie podstrony mojego serwisu dana przegląrka wchodziła. Chodzi jedynie o statystyczne "posegregowanie" danych by określić ile osób (nie jakich) weszło np na jakiś artykuł po raz pierwszy a ile wtórny itp.
1) Czy w związku z tym muszę wdrażać całe okieno o RODO informujące kto jest administratorem itd
2) Czy (zwłaszcza jeśli odp. w pkt1 jest przecząca) muszę pytać o zgodę na zainstalowanie tych plików czy może wystarczy sama informacja ?
Ostatnio wchodzę w ten temat który jest dla mnie dość nowy bo dotychczas nie korzystałem z cookies i trudno jest mi wyrobić sobie jednoznaczną odpowiedź na podstawie tego co czytam w necie. Z góry dzięki za informacje, pozdrawiam.
1) Czy w związku z tym muszę wdrażać całe okieno o RODO informujące kto jest administratorem itd
2) Czy (zwłaszcza jeśli odp. w pkt1 jest przecząca) muszę pytać o zgodę na zainstalowanie tych plików czy może wystarczy sama informacja ?
Ostatnio wchodzę w ten temat który jest dla mnie dość nowy bo dotychczas nie korzystałem z cookies i trudno jest mi wyrobić sobie jednoznaczną odpowiedź na podstawie tego co czytam w necie. Z góry dzięki za informacje, pozdrawiam.