ciąża,2 etaty i wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku agulka1234567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agulka1234567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Praca w firmie męża, a zasiłek chorobowy

Witam.
Mam pytanie do osób zorientowanych, otóż jestem zatrudniona w firmie X na umowę na czas nieokreślony z wynagrodzeniem 2000 zł netto, ale ostatnie 4 miesiące chorowałam i po przyjściu do pracy po chorobowym otrzymałam wypowiedzenie 1 miesięczne, które skutkuje na koniec maja 2010, w związku z tym podjęłam zatrudnienie ( w kwietniu)na umowę o pracę w drugiej firmie z takim samym wynagrodzeniem w firmie męża. Teraz okazuje się,że jestem w ciąży i w związku z tym moje pyatnie jest następujące z której firmy będzie mi się należał zasiłek chorobowy i maciezyński?

Ostatnia edycja:
tak, wiem,ze nie może mnie zwolnić, gdy jestem w ciąży, ale z którego zakładu będę otrzymywała zasiłek chorobowy a potem macierzyński?

Przy takiej formie zatrudnienia /umowa o pracę w firmie męża/ zasiłek chorobowy czy macierzyński nie będzie się należał. U pierwszego pracodawcy też nie, bo nie będziesz pracownikiem.

ale na dzień dzisiejszy jestem jeszcze pracownikiem w poprzedniej firmie, bo wypowiedzenie skutkuje na koniec maja tego roku. A dlaczego zasiłek chorobowy nie przysługuje w firmie męża?Obecnie jestem zatrudniona w 2 firmach.

bo 2 umowa jest pozorna
Czy mąż wczesniej miał pracownika?
Czy jak Pani poszła na zwolnienie zatrudnił kogoś?

agulka1234567 napisał:
ale na dzień dzisiejszy jestem jeszcze pracownikiem
Ale na dzień dzisiejszy nie napisałaś, ze jesteś chora tylko, że jesteś w ciąży. U obecnego pracodawcy oczywiście, że masz prawo do zasiłku chorobowego. Natomiast w firmie męża ZUS w świetle przepisów o ubezpieczeniach społecznych może potraktować Ciebie jako osobę współpracującą. Kliknij na link, który podałam wyżej, tam znajdziesz odpowiedź.

o przepraszam, zrozumiałam ze Pani jest na zwolnieniu.

Powrót