Ciąża a legitymacja ubezpieczeniowa

• Autor wątku Autor wątku xyzQD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xyzQD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,

moja żona jest w 7 miesiącu ciąży. Wcześniej pracowała jako osoba fizyczna w firmie tytoniowej na zasadzie umowa zlecenie przedłużanej co miesiąc. Z umowy odprowadzane miała WSZYSTKIE składki tj. chorobowe, emerytalne, rentowe etc..
Bedą w prawie 3-cim miesiącu ciąży przeszła na L4.
Ostatnią Umowę, którą podpisała to była od 1-31 marca 2008, z tym, że od 17 marca przeszła na chorobe L4, które ciagnie do dnia dzisiejszego.
Tylko pierwsze zwolnienie dostarczone było do zakładu pracy - pozostałe dostaraczane są do ZUS'U i to ZUS wypłąca żonie chorobowe.
W związku z tym mamy pytanie: kto powinien podbić żonie legitymację ubezpieczeniową - Zus czy zakład pracy a może nikt?
Wszystko kręci się wokół BEZPŁATNEGO porodu - nie chcielibyśmy zapłacić 2-3tys za poród..
Pozdrawiamy i prosimy o pomoc
Klaudia i Michał

PS. Jedni mówią, że to zakład pracy ma obowiazek do dnia porodu podbijać legitymację ubezpieczeniową, inni że to ZUS a ten z kolei podbijać nie chce..
Jeszcze raz zwracamy się o pomoc i ew. jakieś paragrafy,którymi można się posłużyć (jeśli wogole takie są.. ?)

Re: Ciąża a legitymacja ubezpieczeniowe

Na pewno zleceniodawca nie może poświadczyć podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu, gdyż umowa zlecenie zakończyła się 31 marca, bez względu na to czy zleceniobiorczyni była w ciąży czy też nie była. Została więc przez zleceniodawcę wyrejestrowana z ubezpieczeń, którym podlegała jako zleceniobiorca.
Nie mają tu zastosowania przepisy kodeksu pracy dotyczące przedłużania umów terminowych do dnia porodu.
Aby nie mieć kłopotów z bezpłatnym dostępem do lekarza i pobytem w szpitalu, powinien Pan zgłosić żonę do swojego ubezpieczenia zdrowotnego (jako członka rodziny).
Proszę pamiętać, że prawo do zasiłku chorobowego, to nie jest to samo co prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej. Są to zupełnie odrębne tytuły ubezpieczeń.

Re: Ciąża a legitymacja ubezpieczeniowe

Witam,
ja niestety pracuję na zasadzie Umowy Zlecenie również przedlużanej co miesiac, z Umowy mam odprowadzany jedynie podatek - nic więcej.. Pracodawca nie chce "wyrobić" mi ksiażeczki ubezpieczeniowej.. NIE WIEM DLACZEGO.. Pewnie dlatego, że pracuję w kilku osobowej firmie, gdzie pójście na chorobowe jednej osoby wiązałoby się ze znacznymi stratami..
Upiera się, że z racji iż żona ma RMUA z marca 2008 to poród będzie bezpłatny.. I od momentu kiedy żona jest na L4 to ZUS przejął nad nią kontolę etc..
Hmm.. ale cały sęk tkwi w tym, że to RMUA które ma żona jest już NIEAKTUALNE..
Czy coś możemy jeszcze "wymyślęć" w tej sprawie? Czy pozostaje nam jedynie PŁATNY póród? :-(
pozdrawiam i dziękuję za odp
Michał

Jeśli z umowy zlecenia nie są potrącane składki ubezpieczenia emerytalnego, rentowego i zdrowotnego, to możliwe to jest tylko w sytuacji, gdy dotyczy to studenta, albo zleceniobiorca ma równocześnie inny tytuł ubezpieczenia.

Co do pracodawcy, a właściwie zleceniodawcy, Pana żony.
Wyjaśniałem, że nie ma on żadnych prawnych podstaw aby zaświadczyć, że Pana żona podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu.
Gdyby tak zrobił złamałby prawo, gdyż z dniem 1 kwietnia jego obowiązkiem było wyrejestrować zleceniobiorcę z ubezpieczeń, w tym z ubezpieczenia zdrowotnego.
Bezpłatną opiekę lekarską gwarantuje jedynie podleganie i opłacanie składek ubezpieczenia zdrowotnego.
Natomiast wypłacanie zasiłku chorobowego uzależnione jest w tym przypadku od opłacania przez 180 dni dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Są to zupełnie inne ubezpieczenia.

7 sierpnia weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 858). Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych.
Zgodnie z ustawą z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.), osoby, które mają prawo do bezpłatnego leczenia, mimo że nie posiadają żadnego tytułu ubezpieczenia, nie mają obowiązku legitymować się w placówkach ochrony zdrowia dokumentem, który to potwierdza.

Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.

Witam! Jestem zatrudniona w zakładzie pracy od 01.03.2009r. na rok czasu (tj. do 28.02.2010r) jestem aktualnie w ciąży (8 miesiąc). Do tej pory nie otrzymałam legitymacji ubezpieczeniowej. Mąż kilka dni temu wypełnił wniosek o legitymację ubezpieczeniową rodzinną (potrzebna jest podobno w szpitalu do porodu), gdzie wpisał mnie jako członka rodziny, mimo że jestem ubezpieczona w swoim zakładzie pracy. Okazało się teraz, że mój zakład pracy chce mi wystawić własną legitymację ubezpieczeniową pracownika. Czy w związku z tym z legitymacji rodzinnej powinnam zostać wykreślona? czy może należałoby wypełnić ponowny wniosek - tym razem bez mojego wpisu? Do tego wszystkiego przypuszczam, że moja umowa o pracę ulegnie rozwiązaniu w dniu 28.02.2010r.- czy warto wobec tego wykreślać mnie z rodzinnej legitymacji ubezpieczeniowej, skoro prawdopodobnie wkrótce znów będę musiała być do niej dopisana? Proszę o radę :)

Żona obecnie utraciła status osoby bezrobotnej i przebywa w szpitalu czy ma prawo do bezpłatnego leczenia

Jeżeli jest w ciąży, to wyżej zostało to wyjaśnione. Natomiast jeżeli Pan jest osobą ubezpieczoną, to może Pan zgłosić żonę jako członka rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego.

Należy też pamiętać o tym, że od 1 stycznia ZUS nie wydaje już nowych legitymacji ubezpieczeniowych. Dotychczasowymi można się posługiwać aż do wyczerpania miejsca na comiesięczne potwierdzanie. Pracodawcy powinni pracownikom wydać kopie potwierdzenia zgłoszeń członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego.

Powrót