Ciąża a podpisanie umowy

• Autor wątku Autor wątku abcdsiwek1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abcdsiwek1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam siostra jest w 3 miesiącu ciąży dopiero co się dowiedziała nic wcześniej na ciążę nie wskazywało . Mam kilka pytań .Czy jeżeli podpisze umowę przekraczającą jeden miesiąc będą jej się należały benefity wynikające z jej stanu jak chorobowe i macierzyńskie ? I po jakim czasie będzie mogła iść na chorobowe tak aby pracodawca ZUS nie miał do niej żadnych roszczeń z tego względu ? Dziękuję za odpowiedź

Witam siostra jest w ciąży chce otworzyć działalność usługowa handlową wiemy że trzy miesiące trzeba płacić ZUS czyli do 6 miesiąca ciąży czy jeżeli pójdzie na chorobowe po tym czasie jakie składki będzie musiała dalej odprowadzać do ZUS czy to będzie pełna składka czy tylko zdrowotna jak na macierzyńskim

Czyli dopiero ciąża spowodowalw chęć do pracy?

Nie szukała już wcześniej od marca była bezrobotna a od kwietnia były poszukiwania na wakacje wszyscy pracodawcy chcieli kogoś na zastępstwo z przeszukanych ofert lub na czarno umowy śmieciowe dowiedziala się w poniedziałek a we wtorek dostała propozycję pracy

Ciaza to nie choroba i moze pracowac do porodu chyba ze sa przeciwskazania medyczne.

Jeżeli nie zna Pani odpowiedzi na moje pytania to te posty są zbędne . Pozdrawiam

Pytania nie sa zgodne z regulaminem forum bo po 2 dniach od stwierdzenia ciazy pytasz ile musisz pracowac po podpisaniu umowy by isc na chorobowe...
Kontrola Zus i tak niemal murowana.

Ostatnia edycja:
No i co z tym zusem zbija ja skoro w polskim prawie kobiety w ciąży są pod ochroną ?

Uznają, że umowa była pozorna w celu wyłudzenia zasiłków. Jak jakieś zdąży pobrać to będzie musiała je zwrócić.

To co będzie najlepszym wyjściem otwarcie własnej działalności czy poprostu zapisanie się do urzędu pracy tak żeby dostac świadczenia macierzyńskie naprawdę to nie jest dziewczyną która chce wyłudzić pieniądze od 19 roku do marca tego roku była zatrudniona całe 7 lat płacone świadczenia ZUS przez te 7 lat kadencji około 14 dni chorobowego no i przyszło bezrobocie i mała wpadka

Dotychczasowa historia bez znaczenia. Skoro jest zdrowa i lekarz ja dopuści do pracy to moze pracowax. Ciaza to nie choroba. Nie musi informowac pracodawcy o ciazy. Nie ma takiwgo obowiazku.

Przy czym rzeczywiście musi jakiś czas w tej ciąży pracować, a nie iść na zwolnienie tydzień po zatrudnieniu.

Tak tylko to jest 3 miesiąc gdyby np przepracowała do 6 miesiąca i od 6-7 miesiąca poszła na chorobowe bo lekarz by jej nie pozwolił czy ZUS nie miał by co do tego jakichkolwiek roszczeń

Są osoby pracujące praktycznie do 9 mca ciąży. Ledwo dowiedziała się o ciąży a już wie, ze zagrożona

Nie wpier.... Między wódkę a zakąskę.... Temat skończony nie potrafisz udzielić odpowiedzi to zamknij się i Siedź cicho

abcdsiwek1990@wp.pl napisał:
Nie wpier.... Między wódkę a zakąskę.... Temat skończony nie potrafisz udzielić odpowiedzi to zamknij się i Siedź cicho

Kulturę to się wynosi z domu ...odpowiedź jak najbardziej zgodne z prawem w PL A jeśli coś nie jasne to dzwoń do ZUS

Kulturę wyniosłem że jak nie wiem czegoś to mam pytać, a jeżeli ktoś pyta i nie znam odpowiedzi to nie wprowadzam go w błąd a najlepiej się wgl nie odzywam

W tego rodzaju okolicznościach i tak pewnie ZUS zakwestionuje tytuł do ubezpieczenia (umowę o prace), wyda decyzję i można się odwoływać. Co wyjdzie w toku postępowania odwoławczego, czy sąd stwierdzi pozornosc zatrudnienia czy nie - kwestia wtórna i nie ma co gdybac.

Natomiast niestety, z doświadczenia wiem, jak bardzo Panie w ciąży kombinują, i jakie rzeczy wychodzą w takich sprawach.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Powrót