Ciąża a praca na umowę zlecenie

• Autor wątku Autor wątku dodzia1901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dodzia1901

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pracuję na umowę zlecenie,umowa zawarta jest na rok tj od 01.2007-1.2008.Obecnie jestem w ciąży,mój pracodawca naturalnie został poinformowany o tym fakcie.Moje pytanie:czy jeśli poczuję się zle i postanowię pójść na zwolnienie lekarskie czy zwolnienie te jest w moim przypadku płatne?.Proszę o pomoc.

To zależy, czy opłaca Pani dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.

Pani nie ma pracodawce tylko zleceniodawcę, gdyż nie jest Pani pracownikiem tylko zleceniobiorcą, a temat ten nie podlega prawu pracy.

[cytat="Janusz M."]To zależy, czy opłaca Pani dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.

Pani nie ma pracodawce tylko zleceniodawcę, gdyż nie jest Pani pracownikiem tylko zleceniobiorcą, a temat ten nie podlega prawu pracy.[/cytat]Dziękuję choć za taką odpowiedz.Wobec tego gdzie mogę zasięgnąć jakichkolwiek informacji dotyczących mojego pytania.Jeśli składki systematycznie były odciągane rozumię,że chorobowe będzie płatne do końca mojej umowy.

Ja wyraźnie zapytałem, czy miała Pani ubezpieczenie chorobowe opłacane dobrowolnie przez zleceniobiorców. Pani odpowiada ogólnie o składkach.
Zasiłek chorobowy przysługuje po 180 dniach opłacania składki na ubezpieczenie chorobowe (proszę nie mylić z ubezpieczeniem zdrowotnym, które upoważnia jedynie do bezpłatnej opieki lekarskiej).

[cytat="Janusz M."]Ja wyraźnie zapytałem, czy miała Pani ubezpieczenie chorobowe opłacane dobrowolnie przez zleceniobiorców. Pani odpowiada ogólnie o składkach.
Zasiłek chorobowy przysługuje po 180 dniach opłacania składki na ubezpieczenie chorobowe (proszę nie mylić z ubezpieczeniem zdrowotnym, które upoważnia jedynie do bezpłatnej opieki lekarskiej).[/cytat]Serdecznie Panu dziękuje za pomoc,przejrzałam swoją umowę i teraz dzięki Pana odpowiedzi mam wyrazny obraz mojej sytuacji.Raz jeszcze dziękuję za udzieloną mi pomoc.Pozdrawiam.

Powrót