ciąża a praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku wiola.k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiola.k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,mój narzeczony pracuje w Niemczech, jest już po okresie próbnym, ma umowę na stałe, o pracę. Ja jestem w ciąży i mieszkam w Polsce, rodze za niecały miesiąc i chciałabym się dowiedzieć jak on musi załatwić sobie wolne kiedy ja urodze, chciałabym żeby był tutaj że mną przez 2 lub 3 tyg przynajmniej. Czy on tam może dostać od pracodawcy jakiś urlop, czy tu z Polski l4? Czy ktoś się oientuje jak to wygląda i co mamy zrobić. Bardzo proszę o pomoc...

Za miesiąc, czyli koniec stycznia- początek lutego nie powinno być właściwie żadnych problemów z otrzymaniem 2-3 tygodni urlopu wypoczynkowego. Po prostu wniosek do działu personalnego niech złoży. Powodzenia!

A jeśli chodzi o jakieś l4 to nie ma.opcji? Bo urlop chciałby sobie zostawić na sierpień ponieważ bierzemy ślub.. :(

To sie rozchoruje przez to że ty rodzisz?

dziewczyno... Myśl :) Tak,padnie na zawał z wrażenia. W Polsce jeżeli kobieta rodzi, to ojcu dziecka należy się dwa tyg l4 opiekuńczego, można wziąć na opiekę nad matka albo opiekę nad dzieckiem. Pytam czy takie l4 można dostać jeżeli mój narzeczony pracuje w Niemczech, czy AOK to przyjmie.

W Niemczech nie ma takich form L4 dla świeżo upieczonych ojców, nie ma tez becikowego i 500+ i darmowych lekarstw po 75 r. ż. Być może on dostanie urlop okolicznościowy, 1-2 dni, zależy, jaką ma umowę, niech popyta w biurze personalnym.
W Niemczech AOK płaci pomoc domową, gdy w gospodarstwie jest dziecko poniżej 12 r.ż. i matka jest w domu nieobecna z powodu porodu czy innego w szpitalu przebywa.

Zawsze mąz może wystąpić do swojego szefa z wnioskiem o urlop bezpłatny. Nie powinno być problemu z jego uzyskaniem. Proszę pamiętać, że na l4 w De mozna zostać zwolnionym z pracy zgodnie z obowiązującym prawem.

Powrót