Ciąża a praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku aneetkaaaaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneetkaaaaaa

Witam. Mieszkam z tymczasowym zameldowaniem w jednej z przygranicznych miejscowości w Polsce. W najbliższym czasie planujemy dziecko. Rozważam poszukiwanie pracy na terenie Niemiec. Czy nawet po krótkiej pracy należą mi się jakieś świadczenia? Czy jest to w ogóle opłacalne? Druga sprawa która mnie ciekawi to warunki przyznawania niemieckiej emerytury, bo słyszałam ze po 5 latach zyskuje się już do niej prawo, ale to temat raczej na iny wątek.

Bardzo bym prosiła o pomoc w tym temacie, ponieważ jestem "zielona". ;);)

Czyli...mniej wiecej chodzi ci o to aby jak najwiecej kasy wyrwac od niemcow?

W Niemczech bedąc w ciaży pracuje się aż do 6 tygodni przed porodem, bo wtedy zaczyna sie macierzyńskie. A trwa jedynie do końca 8 tygodnia po porodzie. Tutaj nie rozdają zwolnień lekarskich na lewo i prawo, a Ty chyba nie masz w zamiarze tu pracowac tylko łatwa kasę dostawać:(
Żeby Ci się to opłaciło musiałabyś conajmniej rok tutaj popracować, bo wszelkie zasiłki sa wyliczane na podstawie Twoich zarobków.

Prawo do emerytury uzyskuje sie po 5 latach placenia skladek, ale.... w Niemczech nie ma emerytury minimalnej, dostajesz odpowiednio do wplaconych skladek, wiec po 5 latach na przecietnej pensji tej emerytury bedzie moze 25-30 euro miesiecznie. Z nieba tu manna nie splywa

Powrót