ciaza a praca

• Autor wątku Autor wątku jagoda7534
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagoda7534

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Od 16 grudnia mam umowe podpisana do konca grudnia tego roku ,w tym do konca czerwca okres probny.jestem obecnie w 12 tyg ciazy.Pytanie:czy pracodawca ma prawo mnie zwolnic?czy istnieje okres ochronny od 3m-ca ciazy tzn ze od tej pory nie moze mnie pracodawca zwolnic?Prosze o odp

Na pewno to umowa o pracę na okres próbny? Na okres próbny można zawrzeć maksymalnie 3-miesięczną umowę.

To jest pytaniie zadane na "forum NIEMCY", a w Niemczech szesciomiesieczny okres probny jest regula absolutnie zgodna z prawem

Ostatnia edycja:
czy pracodawca ma prawo mnie zwolnic?
może w okresie próbnym

temat chyba został przeniesiony z innego działu

Ostatnia edycja:
Pracodawca nie może Cie teraz zwolnić. Umowa wygasa jednak z końcem grudnia, ciąża lub poporodowy okres ochronny nie chroni przed wygaśnięciem umowy zawartej na czas określony.

Bardzo proszę o pomoc!
Jestem w37 tygodniu ciazy,pracuje na papierach w Niemczech 2 tygodnie przed macierzyńskim dałam zwolnienie chorobowe pracodawcy i wtym tez czasie poszłam na tez. Czarna prace do sprzątania,mój pech ze pracodawca sie otym dowiedział przez przypadek i 4 dni przed pujscie na macierzyńskie bedoc na zwolnieniu lekarskim wręczył mi zwolnienie z pracy w trybie natychmiastowym.Moje pytanie czy ma takie prawo mnie zwolnić? Czy mam jakieś szanse przed arbeitsgeryst z moim szefem????a ta kobieta u ktorej byłam sprzątać niechce kłamać przed sądem ze np niewzielam pieniędzy czy tez dała mi w prezecie żebym dziecku
cos kupiła!bardzo proszę o pomoc :(

Croza napisał:
Bardzo proszę o pomoc!
Jestem w37 tygodniu ciazy,pracuje na papierach w Niemczech 2 tygodnie przed macierzyńskim dałam zwolnienie chorobowe pracodawcy i wtym tez czasie poszłam na tez. Czarna prace do sprzątania,mój pech ze pracodawca sie otym dowiedział przez przypadek i 4 dni przed pujscie na macierzyńskie bedoc na zwolnieniu lekarskim wręczył mi zwolnienie z pracy w trybie natychmiastowym.Moje pytanie czy ma takie prawo mnie zwolnić? Czy mam jakieś szanse przed arbeitsgeryst z moim szefem????a ta kobieta u ktorej byłam sprzątać niechce kłamać przed sądem ze np niewzielam pieniędzy czy tez dała mi w prezecie żebym dziecku
cos kupiła!bardzo proszę o pomoc :(

Oczywiscie, ze miał prawo. Skoro byłaś na zwolnieniu lekarskim z powodu ciazy to NIE MIAŁAŚ PRAWA wykonywać żadnej innej pracy. A jezeli chodzi o prace na czarno to lepiej nie próbuj wchodzić z pracodawca na drogę sądowa - argumenty sa po Jego stronie.

Czy ktos potrafi odpowiedziec mi na moje pytania?

Mam nadzieje ze tak.
Do 28 maja mam umowe a termin porodu 11 maja. Do tego czasu nie martwie sie o pieniazki ale co pozniej? Gdzie mam sie zglosic i na ile moge liczyc. Pracuje w Niemczech od maja 2012 roku ale nie wiem jakie mam zaplecze socjalne w zwiazku z tym. Pomozcie prosze.

prosze o pomoc. bylam zatrudniona na staz przez pol roku i mialam 3 mies zatrudnienia ktore skonczylo sie w grudniu 2012 r. od maja 2013r znowu pracuje w tej samej firmie. mam na umowie 1800 zl netto. od konca stycznia 2014 r przebywam na chorobowym z tytulu ciazy z powodu zagrozenia ciazy i zlego samopoczucia. i otoz dostalam pierwsza wyplate z zusu 900 zl z groszami . dlaczego tak malo skoro takie chorobowe jest platne 100 %.

piotreklusia90 napisał:
prosze o pomoc. bylam zatrudniona na staz przez pol roku i mialam 3 mies zatrudnienia ktore skonczylo sie w grudniu 2012 r. od maja 2013r znowu pracuje w tej samej firmie. mam na umowie 1800 zl netto. od konca stycznia 2014 r przebywam na chorobowym z tytulu ciazy z powodu zagrozenia ciazy i zlego samopoczucia. i otoz dostalam pierwsza wyplate z zusu 900 zl z groszami . dlaczego tak malo skoro takie chorobowe jest platne 100 %.

Pracujesz w Niemczech? Chyba nie.

Zadaj pytanie we właściwej sekcji forum.

Witam, od dwóch lat pracuje legalnie w Niemczech, mam umowę na czas nieokreślony, jestem w 7 tygodniu ciąży, po wizycie u lekarza dostałam zwolnienie lekarskie do dnia początku mojego zaplanowanego urlopu, lekarz powiedział że urlop mi się normalnie należy, i dopiero po wykorzystaniu mam się zgłosić na dalsze badania, natomiast pracodawca żąda ode mnie Beschaftigungs verbot, już od pierwszego dnia urlopu, czy w tym wypadku będę miała normalnie zapłacone za urlop? Czy kobieta w ciąży na zwolnieniu lekarskim w Niemczech ma płacone 100% pensji?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie:)

Czy będąc na zwolnieniu lekarskim w czasie ciąży mam płacone 100% pensji?
Proszę o informację.

Powrót