Ciąża a szkoła

• Autor wątku Autor wątku agata1718
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale nie bylo ani postanowienia ani decyzj po prostu przyslali mi ten papierek ze nie chodze do szkoly i formularz żeby napisac dlaczego nie chodze i odesłać. Wyśle im to opisze sytuacje jezeli wydadzą decyzje o grzywnie to wtedy bede pisać o umorzenie jej bo moi rodzice obydwoje nie pracują są na rencie i to nie wysokiej

agata1718 napisał:
przyslali mi ten papierek

Kazde pismo trzeba odpowiednio zaklasyfikowac i taka klasyfikacja nie jest zwrot "ten papierek"

agata1718 napisał:
Wyśle im to opisze sytuacje jezeli wydadzą decyzje o grzywnie to wtedy bede pisać o umorzenie jej bo moi rodzice obydwoje nie pracują są na rencie i to nie wysokiej

Skoro pani "wie lepiej" chce dzialac "po swojemu" to po co pani pyta na forum.

Zrobiłam po swojemu i wyszło najlepiej napisałam dlaczego nie chodze do szkoły, mama zaniosła to do gminy , zadali tylko pare pytań i tyle :D nie będzie żadnej grzywny ani nic. Piszę to po to aby ten kto będzie w podobnej sytuacji sie nie przejmował wszystko da się wyjaśnić :)

Jeśli zrezygnowałaś ze szkoły ponieważ nauczyciele nakłonili Cię do tego, twierdząc że nie możesz się w niej uczyć, powinnaś natychmiast zarządzać przywrócenia Cię na listę uczniów. Szkoła ma obowiązek nie tylko umożliwić Ci naukę, ale zaproponować rozwiązania takie, by w Twojej sytuacji jak najpłynniej udało Ci się ją skończyć.
Warunek odbycia praktycznej nauki zawodu, nakłada na szkołę obowiązek umożliwienia Ci odbycia takiej praktyki, czyli musi pomóc w poszukiwaniu zakładu pracy, który przyjmie Cię na czas określony.
Jeśli takiego nie znajdzie lub Twój obecny stan zdrowia nie pozwoli na podjęcie pracy w zawodzie, Szkoła może np. zaproponować odroczenie, żebyś praktykę obyła w terminie późniejszym, po porodzie i połogu). Jesteś chroniona ( Twoje dziecko również). Pismo o przywrócenie do szkoły powinnaś złożyć w Sekretariacie oraz równocześnie w gminie. Jeśli szkoła odmówi Ci przyjęcia na listę uczniów, Gmina zostanie o tym powiadomiona, a Ty odwołasz się od tej decyzji do Gminy, z powiadomieniem Kuratorium. W Twoim interesie jest uczęszczanie do szkoły. Pisma składać powinien Twój opiekun prawny.

Oczywiście Szkole i Gminie jest bardzo wygodnie, sama zrezygnowałaś... życzliwie nie nałażą kary.... oprócz karania Gmina ma też obowiązki wobec mieszkańców, szczególnie kobiet w ciąży, które podlegają szczególnej ochronie.

Ostatnia edycja:
Powrót