ciążą a umowa na czas nieokreślony

• Autor wątku Autor wątku iik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam. mieszkam w Niemczech i jestem zameldowana, w ciąży jestem z Niemcem, ja jestem polką nie jesteśmy małżeństwem. pracuje w niemieckiej fabryce i moja umowa na czas określony będzie się kończyć w czerwcu 2015. jeśli pójdę na chorobowe(macierzyńskie) mają mi prawo nie przedłużyć umowy?, umowa zostanie zerwana?, pomimo iż będę na "ciążowym"? W danej firmie pracuje 2 lata od 2013, lecz od początku na polskiej umowie, a od kwietnia 2015 mam przejść na niemiecką umowę, czyli ta umowa będzie ważna 3miesiące. więc jak pójdę po miesiącu od zawarcia danej umowy na "ciążowe " czy jakiś pieniądze mi się na leżą? i czy będę bezpieczna?(czy mnie zwolnią w czerwcu?) proszę o pomoc !!!!

sorry w tytule napisałam na nieokreślony bo teraz taka polską umowę posiadam , a jak dostane niemiecką umowę to ona będzie na czas określony !

Umowa nie zostanie przedluzona, tylko wygasnie automatycznie. Warto się postarać, aby nowa umowa była zawarta na czas nieokreślony. Mam tez wątpliwości co do tego, ze nowa umowa miałaby zostać zawarta na czas określony. Moim zdaniem można pozwac zakład pracy o stwierdzenie stosunku umowy o prace. W końcu 2 lata w fabryce to nie była delegacja tylko praca na miejscu dla podmiotu na miejscu.

Ciąża a umowa na steuerkarte >

Witam mam umowę na steuerkarte od 28-01-15 pracuję po 3 h dziennie umowę mam na 6 mc . Obecnie jestem w ciąży w 9 tygodniu i teraz mam pytanie co ze mną bedzie ? Wiem ,że jak pracodawca dowie się ze jestem w ciąży nie przedłuży mi umowy i zostanę bez ubezpieczenia a do końca listopada do porodu jeszcze dużo czasu . Czy mogę nie mówić pracodawcy o ciązy i poczekać aż w sierpniu przedłuzy mi umowę ? i co wtedy powieedzieć i iśc na zwolnienie bo zostanie mi juz wtedy 3-4 miesiące do porodu . Czy będą nalezały mi się jakieś pieniądze jak w okresie macieżyńskim wychowawczym ? Proszę pomóżcie jestem tu tak krótko ze nie mam o niczym pojęcia .

Witam.
Jesteś tu tak krótko i już kombinujesz.
Pozdrawiam.

Nie kombinuje chce być szczera ale nie chce tez zostać na lodzie . Ciazy nie planowałam od 4 lat sie starałam o to dziecko. Az w końcu lekarz powiedział ze dzieci mieć nie będę !!! Bo mam zbyt duże problemu z tarczyca. W Polsce na badania czekałam w kolejce po pół roku tu od kiedy pracuje postanowiłam sie zacząć leczyć i to co jeszcze dobrze nie zaczęłam brać tabletek a tu ciaza . Nie chce kombinować nie o to tutaj chodzi chce mieć zapewnione ubezpieczenie do porodu chociaż bo jak nie to wracam do Polski i tam będę sie starać o jakiś zasiłek

Powrót