Ciąża a umowa na czas określony

• Autor wątku Autor wątku Natalunia2107
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalunia2107

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam

otóż mieszkam i pracuje w niemczech. umowę otzrymałam od 14.10.2013 do 20.12.2013 a jestem w ciązy w tym momencie jest to 10 tydzien. Moj problem polega n tym ,że nie wiem co dalej ze mną bedzie gdzy umowa dobiegnie końca? czy zostanie ona przrdluzona? czy poprostu się skończy i zostanę z niczym? dodam że w dniu końca umowy będę w 17 tygodniu.
Proszę o odpowiedż

Ostatnia edycja:
Pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy.

Umowa na czas określony po prostu wygaśnie.

Ostatnia edycja:
Czyli zostane bez ubezpieczenia i dochodów?
a czy cos jest w stanie przedłużyć tą umowę? ciąża jest zagrożona i mam zakaz pracy?

Pracodawcy nie mozna "zmusic" do przedluzenia umowy na czas okreslony. Czy jestes w ciazy czy nie, nie gra zadnej roli.

Ubezpieczenie mozesz oplacac sobie dobrowolnie z wlasnej kieszeni (ok. 150 euro miesiecznie). Jesli nie masz zadnych dochodow, to sorry za bezposredniosc, ale moze trzeba bylo poczekac z ta ciaza, jak nie sie ma stabilnej umowy oprace

Pogodniak napisał:
Pracodawcy nie mozna "zmusic" do przedluzenia umowy na czas okreslony. Czy jestes w ciazy czy nie, nie gra zadnej roli.

Ubezpieczenie mozesz oplacac sobie dobrowolnie z wlasnej kieszeni (ok. 150 euro miesiecznie). Jesli nie masz zadnych dochodow, to sorry za bezposredniosc, ale moze trzeba bylo poczekac z ta ciaza, jak nie sie ma stabilnej umowy oprace

to teraz ja powiem że o ciążę starałam się od 3 lat!! . Pracuje w tej firmie od marca, pierwszą umowę mialam do 30 września, kolejną dostałam od 14 pażdziernika.

Osobiste przeslanki mozna co prawda zrozumiec, ale pelnych praw socjalnych w Niemczech nabiera sie dopiero po przepracowaniu calego roku. Teraz masz problem, ktory nie jest taki latwy do rozwiazania, bo jestes skazana na laske urzedow niemieckich. Ok, w sumie bedziesz miala przepracowane 6 miesiecy, wiec moze dostaniesz socjal, ale w takich przypadkach ostatnio czesto sie stosuje zasade, ze ten socjal jest jednorazowy na maksymalnie 6 miesiecy bez mozliwosci przedluzenia. I co zrobisz po tych 6 miesiacach krotko przed porodem?
Idz do adwokata od spraw socjalnych, zeby ci poradzil, jak to najlepiej rozwiazac, bo to roznie moze byc

ogolnie mam przerobione 2 miesiace w tamtym eoku 7 w tym i teraz ta umowa na 2 miesiace. Czyli wsumie 11 miesięcy. Do jakiego urzedu powinnam się zglosić?

Do Jobcenter, ale jak napisalem powyzej, to moze byc ryzykowne bez tych 12 miesiecy

dzisiaj dostałam zwolnienie lekarskie do kwietnia... niewiem czy to mam wogole jakieś znaczenie

skoro praca sie skonczy w grudniu, to zwolnienie lekarskie dla osoby bezrobotnej od stycznia tez nie gra takiej roli, bo to bedzie zwolnienie od pracy, ktorej nie masz.

Pamietaj, ze w Niemczech w przeciwienstwie do Polski kobiety w ciazy ani osoby zarejestrowane jako bezrobotne, ale bez prawa do zasilku, nie maja prawa do automatycznego ubezpieczenia zdrowotnego.

Idz do kasy chorych i przedstaw im ta sprawe, byc moze oni ci beda placic od stycznia chorobowe

pozwolę sobie zadać bezpośrednie pytania:
jesteś panna czy mężatka?
jeśli mężatką to czy mąż pracuje w Niemczech?
czy ojciec dziecka jest obywatelem Niemiec?

bo jeśli mąż pracuje tutaj to masz szanse być podpięta pod jego ubezpieczenie zdrowotne razem z dzieckiem

jestem mezatka. maz pracuje w niemczech. jest polakiem.

a jakie ma ubezpieczenie, prywatne czy ustawowe? Pod prywatne nie mozna podpinac bezplatnie czlonkow rodziny

maz ma prywatne i ustawowe. a jak by mnie podpial pod jedno i drugie to czy z prywatnym tez moge isc do lekarza i na porodowke?

Jak to ma "prywatne i ustawowe". Nie mozna miec dwoch ubezpieczen jednoczesnie. Mozna miec jedynie dodatkowe ubezpieczenie do kosztow, ktore nie przejmuje panstwowa kasa chorych (np. pokoj jednoosooby w szpitalu).
Jak przestaniesz pracowac i nie bedziesz miala wlasnego ubezpieczenia, to maz cie moze podpiac pod ustawowe.

Ale to wszystko wyjasnia ci w twojej kasie chorych, bo byc moze oni beda ci placic chorobowe i bedziesz przez to u nich dalej ubezpieczona nawet po utracie pracy. Wiec nie ma co gdybac, idz z tym zwolnieniem do twojej kasy chorych i oni ci wszystko wyjasnia

Ma ubezpieczenie które opłaca mu pracodawca, oraz które opłaca sobie sam miesiecznie.

no to ma Zusatzversicherung, czyli ubezpieczenie dodatkowe, z tego co wiem, takie ubezpieczenie dodatkowe obejmuje tylko i wylacznie osobe, ktore sama sobie je oplaca

Dziękuje bardzo za pomoc, a mam jeszcze jedno pytanie od czego zależy czy kasa chorych bedzie mi płacić zwolnienie?

Nie wiem, jak to jest w przypadkuz ciazy, bo to nie jest "choroba" sensu stricte.
Normalnie jak ktos zostaje zwolniony z pracy z powodu choroby i ma dalej zwolnienie lekarskie, to przez pewien czas kasa chorych mu dalej placi chorobowe, bo on w tym czasie "nie jest do dyspozycji rynku pracy" i nie moze otrzymywac zasilku dla bezrobotnych.
Idz do twojej kasy chorych, to ci powiedza, jak to jest w przypadku ciazy,

Powrót