Ciąża a umowa na czas określony

• Autor wątku Autor wątku ewelina0506
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelina0506

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam jestem w 14 tygodniu ciąży i od 3 dni jestem na l4 moja umowa kończy się 17.11.2015 czyli właśnie dzisiaj. Z dniem dzisiajszym dostałam list z natychmiastowym zwolnieniem mnie z pracy. Moje pytanie czy szef może zwolnić mnie z dniem w ktorym konczy sie umowa czy nie powiniem wystapic z 2 tygodniowym wyprzedzeniem? Czy w ogule może mnie zwolnic choc jestem w 14 tygodniu ciaży a o mojej ciazy dowiedział sie z dniem dostarczenia przeze mnie zwolnienia czyli dokładnie 3 dni temu ?

Sehr geehte Frau Pajak

hiermit kundigen wir ihren bestehenden Arbeitsvertrag fristgerecht, innerhalb der Probezeit, zum 11.12.2015.
Ihre Papiere werden wir Uhr en nach entsprechender Bearbeitung unaufgefordert zusenden.
Zue Aufrechterhaltung unge kurzter Anspruche auf Arbeitslosengeld sind Sie verpflichtet, sich anverzuglich nach Erhalt dieser Kundigung personlich bei der Agentur fur Arbeit arbetsuchend zu melden.
Weiterhin sind Sie verpfilchtet, aktiv nach einer Beschaftigung zu Suchen.

Ogulnie to napisane jest ze moja umowa konczy sie z dniem 12.11.2015 nie mam pojecia dlaczego ja na mojej umowie jasno i wyraznie mam napisane od 17.06.2015 do 17.11.2015

przepraszam mała pomyła napisane jest na tym liście ze moja umowa konczy sie 11 grudnia 2015 a na umowie ktora dostałam od szefa jest 17 listopada 2015

RE: ciaza a wypowiedzenie pracy na czas okreslony

Zakonczenie czasowej umowy to nie natychmiastowe zwolnienie z tym dniem, jak to okreslilas. Od poczatku wiedzialas, kiedy umowa sie konczy, wiec po co szef mial ci o tym przypominac 2 tygodnie wczesniej? Twoim obowiazkiem bylo zglosic sie 3 miesíace wczesniej do urzedu pracy (jesli nabylas prawa do zasilku dla bezrobotnych). Twoja ciaza nic tu nie zmienia, bo umowa byla czasowa, i szef albo ja przedluza, albo nie, on w tym przypadku wybral druga opcje i nie naruszyl prawa. Byc moze, gdybys nie zaciazyla, wybralby opcje pierwsza, ale to jedynie gdybanie.
A tak na marginesie, dlugo czekalas z zawiadomieniem jego o twoim stanie, dlaczego?

Tak ale moja umowa skonczyla sie wczoraj i wczoraj dostalam wypowiedzenie czy nie musi wypowiedzenia dostarczyc przynajmniej tydzien wczesniej?

Jezeli moglabym sie starac o jakie kolwiek pieniadze od panstwa oczywiscie nie ukrywalabym tego ale dopiero co nie dawno dostalam mieszkanie a jednak nie jest tak tutaj latwo bez zatrudnienia i dobrze wiedza to osoby ktore tu mieszkaja

Mialas umowe na czas, wiec nie musial ci nic wysylac w jakims terminie!

Oczywiscie, bez pracy i stabilizacji nie jest latwo tutaj, nie musisz tego tlumaczyc starej wyjadaczce, trzy dziesieciolecia w Niemczech ;)

Zaczynac tutaj zycie od ciazy, bez stalej pracy, komplikuje sprawe jeszcze bardziej. Nie chce cie wypytywac na temat zycia osobistego, ale mam nadzieje, ze jest ktos- ojciec tego dziecka- na którym teraz mozesz polegac.

W praktyce polega to na tym ze:
Masz umowe np.do 31 grudnia 2015 roku.Twoim obowiazkiem jest najpozniej do 30 wrzesnia zglosic sie do Agentur für Arbeit. Takie sa tu przepisy.
Jezeli dostala bys przedluzenie umowy,wtedy zglaszasz ze bedziesz pracowala dalej. I to jest wszystko.

A teraz dla tych ktorzy ewentualnie beda czytac te posty: Zadna ciaza,urwanie palca czy jakie kolwiek L4 nie upowaznia do przedluzania umowy... !!

Elvi napisał:
W praktyce polega to na tym ze:
Masz umowe np.do 31 grudnia 2015 roku.Twoim obowiazkiem jest najpozniej do 30 wrzesnia zglosic sie do Agentur für Arbeit. Takie sa tu przepisy.
Jezeli dostala bys przedluzenie umowy,wtedy zglaszasz ze bedziesz pracowala dalej. I to jest wszystko.

A teraz dla tych ktorzy ewentualnie beda czytac te posty: Zadna ciaza,urwanie palca czy jakie kolwiek L4 nie upowaznia do przedluzania umowy... !!

... jeżeli była podpisana na czas określony, lub jest się w czasie próbnym, to niestety tak jest.

Powrót