Ciąża, a urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku joanna_wrz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna_wrz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam takie dość ważne pytanie,a ponieważ niestety nie mam gdzie zasięgnąć tych informacji-skorzystam z forum. Może ktoś pomoże.
10 sierpnia dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Jestem osobą bezrobotną. Do urzędu pracy zarejestrowałam się jakoś tydzień po tym jak się dowiedziałam, że będę mamą, aby mieć ubezpieczenie i bezpłatnie korzystać z usług lekarzy czy szpitala. Jednak przy rejestracji nie powiadomiłam Pani urzędniczki o fakcie jakim jest moja ciąża. Teraz jestem w 10 tygodniu ciąży. Otrzymałam 18.09 wezwanie w sprawie oferty pracy. 20.09 dostałam skierowanie do pracy do supermarketu. Będąc już na rozmowie o pracę przyznałam kierowniczce sklepu, że po prostu nie odpowiada mi praca zmianowa. Napisano mi na skierowaniu właśnie taką informację, że odmówiłam pracy ze względu na brak możliwości pracy zmianowej. Teraz moje pytanie: Czy jeśli jutro tj. 22.09 zaniosę skierowanie do urzędu pracy, a przy tym okaże dokumenty od lekarza, że zaistniał fakt iż jestem w ciąży Pani urzędniczka mnie wykreśli z listy bezrobotnych bo odrzuciłam ofertę pracy czy raczej nie powinna mnie wykreślić? Wg. mnie ciąża to jest jakiś powód by nie przyjąć cięższej pracy. Praca w markecie lekka nie jest jednak, a ja nie chcę narażać bezpieczeństwa dziecka. Pozdrawiam

Nie przyjełaś oferty pracy, więc zostaniesz wyrejestrowana na 4 miesiące. O Twojej zdolności do pracy decyduje lekarz MP, a nie Ty.

Niekoniecznie. Mowa o pracy w markecie - lekarz może wystawić zaświadczenie, że nie może wykonywać takiej pracy, jeśli w zakresie obowiązków jest rozładowywanie towaru.

Proszę napisać, jaka była decyzja urzędu.

Zaświadczenie lekarskie o ciąży nie stanowi o tym, że można odrzucać oferty pracy. Chyba że lekarz wystawi zaświadczenie o niezdolności do pracy jakiejkolwiek. Ale nawet jeśli Joanna uzyska takie takie zaświadczenie, to będzie to z datą późniejszą, niż odrzucenie oferty.
gośćforum123 napisał:
lekarz może wystawić zaświadczenie, że nie może wykonywać takiej pracy, jeśli w zakresie obowiązków jest rozładowywanie towaru.
A i owszem, ale o braku zdolności do określonej pracy może orzec jedynie lekarz MP. A żeby do niego trafić, należy przyjąć ofertę, uzyskać od potencjalnego pracodawcy decycję o przyjęciu do pracy i iść na badania wstępne. W opisanym przypadku lekarz MP zapewne wystawiłby zaświadczenie o niezdolności do pracy na danym stanowisku i nie byłoby problemu z utratą statusu.

Powrót